ЗСУ
02.02.2024 08:00

В Україні триває повномасштабна війна, яку розв'язала Росія. ЗСУ відбили 9 атак противника на Лиманському напрямку, утримуючи свої позиції, а також відстоювали штурми окупаційних військ на Херсонському напрямку. Ракетні війська завдали ударів по 5 артилерійських засобах противника, інформує Генеральний штаб Збройних Сил України.

За останню добу відбулось 63 бойові зіткнення. Ворог наніс 2 ракетні удари, включаючи один керований авіаційною ракетою Х-59 по цивільній інфраструктурі Мирнограду в Донецькій області.

Окупанти також здійснили 85 авіаційних ударів та провели 79 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ і житлових районах. В результаті терористичних атак від російської сторони, на жаль, є поранені серед цивільного населення, а також руйнування та пошкодження житлових будинків, шкіл і іншої цивільної інфраструктури.

Авіаційних ударів зазнали:

Вовчанськ, Вільхуватка, Колодязне, Синьківка, Піщане Харківської області;
Білогорівка Луганської області;
Терни, Спірне, Суха Балка, Новобахмутівка, Новокалинове, Очеретине, Авдіївка, Орлівка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Єлизаветівка, Вугледар, Новодонецьке, Старомайорське Донецької області;
Новодарівка Запорізької області;
Новокаїри, Червоний Маяк, Новоберислав, Берислав, Кринки Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 150 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Втрати російської армії

Наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Впродовж дня авіація Сил оборони завдала ударів по 15 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки та 2 зенітно-ракетних комплексах противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 5 артилерійських засобах, 1 складу боєприпасів та 4 засобах протиповітряної оборони противника.

Ситуація на фронтах

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

На Куп’янському напрямку відбито 5 атак ворога біля Іванівки Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили атаку окупантів в районі Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито атаку противника поблизу Кліщіївки Донецької області.

На Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат.

Сили оборони протягом минулої доби відбили 16 ворожих атак в районі Авдіївки та ще 6 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати противника неподалік Красногорівки, Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 11 атак.

На Шахтарському напрямку українські захисники відбили атаку противника південніше Золотої Ниви Донецької області.

На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито атаку окупантів в районі Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 14 безуспішних штурмових дій.

Нагадаємо, що голова ГУР Кирило Буданов висловив думку, що найближчі півроку на фронті в Україні "будуть цікавими", а війна для України закінчиться "поверненням втраченого".

Крім того, амірал ВМС США у відставці Джеймс Ставрідіс висловив думку, що російська війна в Україні може закінчитися, як війна в Кореї. Він зазначив, що Росія і Україна "все більше виснажені цією війною". А це може призвести до того, що обидві країни будуть відкриті для переговорів до кінця 2024 року.

Між тим, що російський диктатор Володимир Путін посилив територіальні претензії до України.