Війна в Україні
19.02.2024 08:19

Росіяни користуються недостатнім забезпеченням українських військ з боку Західних партнерів і тому починають просування на трьох напрямках. Аналітики ISW вважають, що до цього додається й відлига, яка не дає можливості обом сторонам підтягнути резерви.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що затримки допомоги Україні від партнерів допомагають Росії розпочинати наступальні операції на щонайменше трьох напрямках. Йдеться про місцевість вздовж кордону Харківської та Луганської області, зокрема в напрямках Куп’янська та Лиману; Авдіївку та околиці; територію біля Роботиного на заході Запорізької області.

"Затримки з західною допомогою безпеки, а саме артилерійськими боєприпасами та критично важливими системами протиповітряної оборони, завадили українським військам оборонятись від наступу Росії в Авдіївці", йдеться у звіті.

Через критичну нестачу обладнання, наданого Заходом та побоювання повного припинення військової допомоги США, українські війська змушені розміщуватись по всьому фронту, - підкреслюють аналітики. За їхніми спостереженнями, це спонукало російські сили використовувати ситуацію та розпочати обмежені наступальні операції за межами Авдіївки. Це стосується ділянки кордону Харківської та Луганської області з початку січня 2024 року та західної частини Запорізької області за останні 48 годин.

Аналітики звертають увагу на те, що російські війська, ймовірно, прагнуть скористатися "двома вікнами можливостей" для початку своїх одночасних наступальних операцій. Цими "можливостями" є майбутня весняна відлига та слабка динаміка надання допомоги Заходом.

Україна наближається до весняного періоду, коли зимова замерзла земля починає ставати м'якішою, тим самим ускладнюючи механізоване пересування. У звіті йдеться, що це може не припинити, однак уповільнити наступальні операції вздовж лінії фронту.

Крім того, російське військове командування, ймовірно, усвідомлює, що допомога з боку європейських партнерів України, зокрема обіцяні європейські постачання артилерійських боєприпасів, почнуть давати результати в середньостроковій перспективі, ймовірно, до осені 2024 року. В ISW пишуть, що РФ намагатиметься тиснути на українські війська у той час, як Україна відчуває відносну (але, ймовірно, тимчасову) невигідність артилерії.

Однак, можливе надання Україні більшої європейської допомоги у сфері безпеки, не заповнить прогалину в критично важливому обладнанні, яку могли б заповнити США, зокрема з передовими системами протиповітряної оборони, такими як ракети типу "земля-повітря" Patriot.

"Розширення європейської допомоги у сфері безпеки є необхідним, але недостатнім для того, щоб українські сили стабілізували фронт, не кажучи вже про те, щоб відновити ініціативу в областях, де російські війська чинять тиск", - вважають аналітики.

Нагадаємо, території на захід від Авдіївки є одним з ймовірних напрямків основного удару росіян.