Андрій Пишний
20.03.2024 17:52

Голова Нацбанку Андрій Пишний наприкінці січня подав декларацію за 2023 рік, згідно з якою щомісяця отримує понад 600 тис. грн зарплати та є одним із найбільш високооплачуваних державних менеджерів. Валерія Гонтарева на цій самій посаді ще кілька років тому отримувала майже вчетверо менше - 164 тис. грн.

Але чи не найдовшим у декларації виявився список годинників -він задекларував Audemars Piguet Royal Oak, Patek Philippe Nautilus, Audemars Piguet Edward. Його дружина володіє Audemars Piguet Royal Oak, Cartier Panthere, а також ювелірними виробами.

Ми дослідили гардероб голови Нацбанку. Виявилось, що пристрасть до коштовних речей не обмежується годинниками. Майже всі образи Пишного, в яких він зʼявляється на публіці переплітаються з естетикою old money, що в перекладі означає “тиха розкіш".

Зокрема, він обожнює елітний італійський бренд — Loro Piana. Наприклад, в коричневих замшевих лоферах Loro Piana за 2000 доларів він їздив до Варшави на зустріч з місією МВФ, де просив гроші для України.

Окрім італійської витонченої естетики, Пишний також любить додати в свій образ трохи брутальності. Зокрема, за допомогою свого сірого костюма Zegna вартістю майже 4000 доларів. Правда, Пишний в цьому костюмі більше схожий не на гангстера, а на раннього Петра Порошенка. Той також частенько забував прасувати свої речі.

Також Андрій Пишний останнім часом полюбляє прикрашати себе різними аксесуарами. На фото видно, що запʼястя обох рук голови Нацбанку рясно вкриті браслетами з африканським та містичним вайбом. В його колекції аксесуари локальних брендів. Зокрема, таких як "Greek Roots", які славляться прикрасами ручної роботи, натхненими Стародавньою Грецією. Вартість браслетів в середньому 70-120 доларів. Звучить не дорого, але якщо врахувати кількість цих браслетів на руках Пишного та те з якою регулярністю він їх змінює — вийде ще один бюджет невеликої європейської країни.

Окрім класичної біжутерії, Пишний також полюбляє політичну біжутерію і не скупиться купувати собі економічні титули та досягнення. Так, наприклад, він вже вдруге за три місяці отримав престижну міжнародну нагороду. Цього разу - "Голова центрального банку" за підсумками премії профільного британського журналу Central Banking Awards 2024. А минулого року, НБУ вже отримував цю саму нагороду від цього ж видання.

На початку січня цього року інше було британське фінансове видання The Banker, яке щорічно вручає The Banker Awards найкращим керівникам центральних банків і фінансових установ світу теж назвало його найкращим банкіром (The Banker Central Banker of the Year). Пізніше Daily London Reporter зʼясував, нагорода обійшлася переможцю в 450 тисяч доларів, тоді як торік вона становила лише 300 тисяч доларів.