Карти боїв
04.04.2024 09:38

Основна роль окупованих територій Херсонської та Запорізької областей - "утримання" сухопутного коридору між Кримом і Донбасом і стійкість оборони півострова.

Про це розповів військовий оглядач Костянтин Машовець. Без материкової території, прилеглої до Криму, він сам перетворюється на "валізу без ручки".

- Якщо ви не контролюєте прилеглі до Криму території Херсонської області або північне Приазов'я, то все це, передусім у військовому плані, як то кажуть, - до лампочки, зрештою, Крим ви не втримаєте. Ось чому для Кремля так важливо і "життєво необхідно" утримувати цей коридор, - вважає оглядач.

Інший аспект, що має значний вплив (стратегічного рівня) на ситуацію, це можливість використання противником Південної операційної зони для вирішення двох зі своїх основних стратегічних завдань:

  • пробитися до промислового "серця" України - зв'язки Дніпро-Запоріжжя та прилеглих територій (включно з Кривим Рогом, Нікополем, Дніпродзержинськом, Марганцем тощо);
  • відрізати Україну від її морських "воріт" - Одеси і Миколаєва (з проривом до своїх "друзів" у Придністров'ї).

Для того, щоб організувати і провести хоча б оперативну наступальну операцію, противнику знадобиться відповідний район для оперативного розгортання військ (зосередження і розгортання в бойові порядки наступальних угруповань).

Готуючись до наступальної операції за цими напрямками, противнику доведеться затягнути в цю смугу купу додаткових військ, створити додаткові запаси засобів матеріально-технічного забезпечення. Причому, спробувати це зробити непомітно для Сил оборони.

Мало того, що все це пробивається далекобійними і високоточними засобами ураження ЗСУ (починаючи з М142 і М270), закінчуючи авіаційними засобами, так тут досить активно діє мережа наших спеціальних і розвідувальних служб, зокрема й у районах основних "транспортно-комунікаційних вузлів", включно з портами Азовського узбережжя.

Залізниці, яка є основним засобом МТЗ російських військ на оперативному рівні, тут - мало. Це означає, що його основний обсяг ворогові доведеться тягати "автомобільними дорогами загального користування", складувати, накопичувати і перевалювати запаси МТО в заздалегідь і добре відомих нашому війську місцях. Це стосується і палива, і боєприпасів, і всього іншого.

За словами оглядача, у разі ухвалення рішення про наступ у бік Запоріжжя (що є найвірогіднішим, з усіх гіпотетичних операційних напрямів у даній зоні), противник може обрати напрямок Степногірськ - Григорівка, з одночасними діями через Щербаки (у бік Комишувахи), прикрившись з лівого флангу по Дніпру, і одночасно обходячи із заходу Оріхівський вузол оборони ЗСУ до певної міри - зручно, як з погляду комунікації з Криму (що спрощує процес розгортання наступальних угруповань), так і з погляду кількості та обсягу військ, які доведеться задіяти для цього.

Нагадаємо, сьогодні вночі, 4 квітня, ворог масовано атакував Харків "шахедами". Щонайменше 4 удари завдали окупанти по місту. Є загиблі та поранені.