українці
15.05.2024 13:29

Більшість українців, які через війну опинилися у Німеччині, Польщі або Чехії, задоволені своїми умовами життя і більше половини з них розглядають можливість отримання громадянства цих країн або вже перебувають у процесі його отримання. Такі дані оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Статистика

Згідно з опитуванням, 66% українців з тимчасовим захистом у цих країнах задоволені своїми нинішніми умовами проживання: 28% повністю задоволені, 38% скоріше задоволені, тоді як 26% респондентів висловили незадоволення.
Щодо громадянства, 45% опитаних задумуються про його отримання, а ще 12% вже подали відповідні документи і чекають на рішення. Додатково, 7% респондентів вже мають друге громадянство, крім українського. Водночас 34% опитаних не подавали документи і не планують цього робити.

Опитування проводилося 20-26 квітня 2024 року на замовлення громадської організації Центр стратегічних комунікацій "Форум" методом онлайн-інтерв’ю. Було опитано 801 респондента – дорослих громадян України у віці від 18 років, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року і наразі мешкають у Німеччині, Польщі та Чехії.
КМІС зазначає, що теоретична статистична похибка цієї вибірки не повинна перевищувати 3,5%, однак фактична похибка може бути дещо вищою через низку факторів.

Раніше повідомлялося, що Німеччина готує нові ангари та контейнери для українських біженців.

Нагадаємо, що мовний бар'єр залишається основною перешкодою для більшості українців у пошуку роботи за кордоном. У Німеччині вирішили прискорити інтеграцію українських біженців на ринок праці.