Українські військові
17.05.2024 10:58

У квітні президент України підписав закон України №10449 про мобілізацію. Згідно з цим законом, який набирає чинності 18 травня, військовозобов'язаним громадянам необхідно протягом 60 наступних днів оновити або уточнити свої дані у ТЦК.

Юрист Дмитро Дончак пояснив, що чекає тих військовозобов’язаних, які цього не зроблять.

Він пояснив, що заходи впливу за невиконання обов'язків, зазначених законом 3633, вказані в статті 27 оновленого ЗУ «Про мобілізацію»:

Спочатку керівник військкомату звертається в поліцію щоб здійснити примусовий привід до ТЦК. Якщо з певних причин поліція не може виконати примусовий привід, про що надсилає відповідь в ТЦК, то через п’ять днів після отримання відповіді керівник ТЦК надсилає порушнику рекомендованим листом Вимогу про необхідність виконання обов'язку.

Якщо й далі (протягом 10-ти календарних днів з моменту вручення листа, або з моменту проставлення у поштовому відділенні відмітки про неможливість вручення) обов'язок не виконується - ТЦК звертається до суду для обмеження права керування транспортними засобами.

Окрім цього, є ще стаття 210-1 КУпАП щодо порушення законодавства про мобілізацію, яка передбачає накладення штрафу в розмірі від 3400 до 5100 грн.

Також слід зазначити, що у відповідності до підготованого законопроекту розмір штрафних санкцій за таке порушення зросте до більш ніж 20 тисяч грн.

Раніше повідомлялося, що суд засудив українця, якого працівники ТЦК затягли в авто і завезли на ВЛК.

Крім того, на Сумщині стався жахливий випадок - 55-річний чоловік після візиту до ТЦК опинився у реанімації. Родичі чоловіка з міста Шостки Сумської області звинувачують військових з ТЦК у протиправних діях. Вони стверджують, що чоловіка таємно відвезли з Сум до Харкова, де він два рази втратив свідомість й потрапив до реанімації. Після розголосу в ТЦК заявили, що триває перевірка події.

Також ми писали, що у тернопільському супермаркеті побили чоловіка, їм виявися місцевий житель Орест Паньків. За словами травмованого, до нього підійшли двоє чоловіків, які представилися працівниками ТЦК. Лікарка Надія Гриньків розповіла, що медики констатували у чоловіка закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, множинні переломи. Поліція відкрила кримінальне провадження у справі.

Нагадаємо, що ТЦК затримують адвокатів, які захищають своїх клієнтів та надають правову допомогу.