Евакуація
21.05.2024 15:17

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук в ефірі Суспільного наголосила, що особи, які повторно евакуюються із небезпечних регіонів Харківщини, мають право на виплати ВПО. Вони можуть поновити статус внутрішньо переміщених осіб та оформити виплати, пише Телеграм-канал Мінреінтеграції.

«У межах обов’язкової евакуації із Вовчанська та Липців люди, які повторно виїхали, мають право на виплати для внутрішньо переміщених осіб», – зауважила Віцепремʼєрка.

Йдеться про тих громадян, які включені до списків евакуйованих, що складає місцева влада.

Зазначається, що для включення до цього списку особи, які самостійно виїхали із населених пунктів Харківської області, де оголошено обов’язкову евакуацію, можуть звертатися до Департаменту соціального захисту населення Харківської ОВА за телефоном гарячої лінії: (066) 283-41-43.

Для поновлення статусу внутрішньо переміщеної особи необхідно звернутися до ЦНАПу або до управління соціального захисту населення у приймаючих громадах.

У Мінреінтеграції нагадали, що державна грошова допомога для ВПО виплачується у розмірі 2000 гривень на місяць для дорослих, 3000 гривень – на дітей і людям похилого віку або особам з інвалідністю. Така допомога призначається на 6 місяців.

Евакуація

На Харківщині триває евакуація людей.

"Актуальні номери з питань евакуації по Харківській області: 0800 332 402 – Харківська обласна організація Українського Червоного Хреста; 0800 33 92 91 – Харківський координаційний гуманітарний центр. Дзвінки безкоштовні!", - інформує Харківська ОВА.

Загін швидкого реагування Харківської обласної організації Українського Червоного Хреста у співпраці з Харківською ОВА здійснюють евакуацію людей з населених пунктів області, які максимально наближені до бойових дій.

Червоний Хрест України просить усіх, хто досі знаходиться у фронтових населених пунктах, які перебувають під обстрілами, якомога швидше евакуюватися.

Нагадаємо, Міністерство соціальної політики України пропонує експериментальний проект щодо надання субсидії на оплату оренди житлового приміщення. Субсидії надаватимуться внутрішньо переміщеним особам або особам, у яких житлове приміщення знищене або пошкоджене (до ступеня непридатного для проживання).

Також ми писали, що у 2024 році Уряд України збільшив розміри і тривалість виплати компенсацій роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, які стали жертвами воєнних дій в країні.

Нагадаємо, що з 1 березня 2024 року допомогу переселенцям в Україні призначають за новими правилами. Виплати можуть продовжити після подання заяви та за певних умов. Проте найбільш уразливі категорії ВПО й надалі отримують грошову допомогу без додаткового звернення до органів соцзахисту.