Ірина Фаріон
20.07.2024 08:53

Мовознавиця та професорка Львівської політехніки Ірина Фаріон, на яку вчинили замах у Львові, померла у лікарні. Про це у Telegram повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Нагадаємо, у Фаріон стріляв невідомий, коли вона знаходилася біля свого будинку у Львові. Вона зазнала поранення в область голови.

Ірина Фаріон померла у лікарні. Громадська діячка і екс-нардепка знаходилася у медустанові із пораненнями у важкому стані після замаху.

Медики "зробили все можливе, але поранення було несумісне з життям".

Ірина Фаріон

Пошуки нападника ще тривають.

Мер Києві Віталій Кличко у своєму Telegram відреагував на загибель Фаріон після замаху. Він розцінив її вбивство як "провокацію та виклик".

"Насильство - не методи боротьби з опонентами і тими, хто мислить інакше. Вбивство Ірини Фаріон - це провокація і виклик. Правоохоронній системі, демократії і стабільності в країні. І повинне бути розслідуване оперативно і відкрито для громадськості", - зазначив столичний мер.

Мер Івано-Франківська Руслан Марцинків сказав, що Фаріон "ніколи не боялась піднімати гострі питання мови, бо твердо знала, що без мови нема народу".

"На превеликий жаль, Ірина Фаріон померла! Страшно, коли так зухвало забирають життя людини, яка так палко відстоювала українську мову, була патріоткою нашої Держави і просто хорошою колегою у Верховній Раді", - написав він в Telegram.

На замах відреагував президент Володимир Зеленський. Він розповів, що про інцидент та пошуки нападника вже доповідають міністр внутрішніх справ Ігор Клименко та керівник СБУ Василь Малюк.

Раніше повідомлялося, що Фаріон оголосила війну безграмотності та "населенню" України.

Нагадаємо, Фаріон заявляла, що "не може назвати" українцями бійців знаменитого полку "Азов", які не говорять українською. На її думку, захисники мають назвати себе "росіянами".