Енергетика
20.07.2024 19:13

З 20 липня в Україні почала працювати урядова "гаряча лінія" під назвою "СТРУМ", яка надає консультації з енергетичних питань. Про це повідомляє Міністерство енергетики України.

Від сьогодні українці зможуть безкоштовно зателефонувати за номером 15-49 і отримати консультації енергетичних питань.

струм

Звернутися можуть як громадяни, так і бізнес. Зокрема, можна дізнатися, як посилити енергонезалежність своєї оселі або підприємства, отримати інформацію про державні фінансові програми підтримки для встановлення додаткових потужностей генерації електроенергії та інші поточні питання щодо ситуації в енергетиці. Консультації можна отримати безкоштовно та цілодобово.

"Метою запровадження урядової телефонної лінії "СТРУМ" є забезпечення українців необхідною та доступною інформацією про можливості підключення альтернативних джерел енергії, отримання державної фінансової підтримки, детальних консультацій та розв’язання проблемних питань із встановленням та підключенням обладнання", - заявив Міністр енергетики Герман Галущенко.

Він зазначив, що в нинішніх умовах, коли Росія системно руйнує нашу енергетику і намагається занурити українців у темряву та холод, найшвидшим рішенням проблеми є розвиток розподіленої генерації. Її впровадження надасть можливість забезпечити локальні потреби в генерації та в цілому енергетичну безпеку України.

Галущенко додав, що наразі уряд прийняв низку важливих рішень і фінансових програм для стимулювання розвитку розподіленої генерації.

Нагадаємо, національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) зобов’язав мобільних операторів забезпечити функціонування мереж у разі планового або аварійного відключення електрики. Мобільний зв'язок повинен працювати щонайменше 10 годин без електропостачання. Згідно з розпорядженням, мобільні оператори мусять забезпечити електроживлення власних або орендованих технічних засобів електронних комунікацій від джерел автономного електроживлення (електрогенераторних установок, акумуляторних батарей тощо).

Зазначимо, що відключення електроенергії стають дедалі більшою проблемою для українців, особливо мешканців багатоповерхових будинків. Через раптові перебої з постачанням електрики ліфти зупиняються, залишаючи людей у пастці.

Кабімін України доручив Міністерству інфраструктури та Фонду енергоефективності разом із місцевими керівниками пропрацювати програми забезпечення мінімальної енергетичної незалежності громад та окремих багатоквартирних будинків.

«Має бути забезпечено роботу ліфтів, помп для водопостачання на верхні поверхи. Окрема робота по генераторах та сонячних панелях», - сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

Нагадаємо, ми писали, що робити, якщо світло вимкнули, а ви у ліфті.

Раніше повідомлялося, що мешканці Полтави перекрили вулицю на знак протесту проти тривалих відключень електроенергії, які залишили їх без світла та води на кілька днів.

Крім того, відомо, що графіки подачі води через відключення світла вводять в одному з міст Сумської області.