прапор
23.08.2024 12:20

Сьогодні, 23 серпня, в Україні святкують День Державного Прапора.

прапор

З нагоди Дня Державного прапора Президент Володимир Зеленський узяв участь в урочистій церемонії підняття українського стяга. Глава держави зазначив, що синьо-жовтий прапор об’єднує багато поколінь, які билися заради України, звільняли від загарбників українську землю та мріяли про незалежність, повідомляє Офіс Президента України.

прапорпрапор

«Історичний шлях України й дух наших національних кольорів навчив нас того, що українське йде вгору, що Україна зміцнюється й досягає своїх цілей тільки за умови, коли наші люди справді разом. У єдності – заради синьо-жовтого прапора та України», – сказав Володимир Зеленський.

Президент подякував усім хто воює та працює заради нашої держави.

«Ми витискаємо з України окупанта і не дамо спокою його триколорам. І ми маємо відбудувати Україну, наш дім після цієї війни, щоб наш український синьо-жовтий майорів так, як на це заслуговує Україна, – над гордою землею і посеред безпечного, вільного та європейського життя», – підсумував Глава держави.

У заході також узяли участь керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та військові.

фото

прапор

Як нагадує Укрінформ, це свято було встановлено «для вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» згідно з указом Президента від 23 серпня 2004 року. У 2009 році до цього указу були внесені зміни, і було започатковано щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

Синьо-жовті кольори на прапорі мають тисячолітню історію, яка налічує часи Київської Русі та Галицько-Волинського князівства. Під час європейських революцій 1848 року, що отримали назву «Весна народів», синьо-жовтий стяг утвердився як прапор українського народу. У червні 1848 року цей прапор вперше підняли над ратушею у Львові. Офіційне затвердження синьо-жовтого прапора як державного відбулося з проголошенням Української Народної Республіки (УНР). Пізніше в історії України був період червоного «серпасто-молоткастого» прапора, а за синьо-жовтий прапор навіть ув’язнювали.

У новітній історії національний синьо-жовтий прапор вперше офіційно замайорів над ратушею міста Стрий 14 березня 1990 року, а в Києві – над міською мерією 24 липня 1990 року.

прапор

23 серпня 1991 року група народних депутатів принесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали Верховної Ради, а вже 4 вересня його урочисто підняли над будівлею парламенту.

З початком російської агресії синьо-жовтий прапор став символом боротьби та спротиву загарбникам.

Зазначимо, що за публічну наругу над Державним Прапором, Гербом чи Гімном України передбачена кримінальна відповідальність. Відповідно до статті 338 Кримінального кодексу України, за таке порушення загрожує штраф від 17 до 68 тисяч гривень, пробаційний нагляд до трьох років або позбавлення волі на той самий строк.

Нагадаємо, якби референдум проводили сьогодні, то абсолютна більшість громадян країни (85%) підтримала б би незалежність України. Нещодавнє опитування продемонструвало вражаючу єдність різних поколінь і регіонів.