Церков
24.08.2024 11:13

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про заборону Російської православної церкви (РПЦ) та пов'язаних з нею організацій в Україні, повідомляє сайт Ради.

Закон має набрати чинності через 30 днів після підписання та оприлюднення.

Як стало відомо 23 серпня, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав законопроєкт про заборону діяльності пов'язаних з Росією релігійних організацій. Закон із реєстраційним номером 8371 передали на підпис Президенту України Володимиру Зеленському.

Як вказано на сайті Ради, Зеленський отримав закон для підпису 23 серпня 2024 року, напередодні Дня незалежності України.

Це означає, що після того, як закон набере чинності в українських церков, які підозрюються у співпраці з РПЦ, буде 9 місяців на розрив зв'язків.

Зазначимо, Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій підтримала заборону УПЦ МП в Україні, а Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт про заборону російської церкви в Україні.

Раніше повідомлялося, що в УПЦ вже не моляться за патріарха Кирила та запевняють, що не хочуть навіть згадувати про московський патріархат. УПЦ багато робить для українських захисників, зокрема регулярно відправляє на фронт якусь допомогу. УПЦ моляться за перемогу та незалежність України та згадують у молитвах митрополита Онуфрія.

До 24 лютого 2022 року в УПЦ була традиція, яка залишалася з радянських часів – у молитвах священники згадували російського патріарха Кирила. Але після повномасштабного вторгнення РФ у всій УПЦ це більше не відбувається.

Також ми писали, що РПЦ навчає священиків виправдовувати війну в Україні в інтернеті.