Мапа тривог
26.08.2024 10:53

Сьогодні, 26 серпня, російські війська наносять масовані удари по території Україні. Атаки почалися від учора, близько з 23:30. Повітряна тривога триває. Українців атакують ракетами та шахедами, вибухи лунають по всій Україні.

Станом на зараз відомо, що вибухи пролунали у Вінниці та області, Кропивницькому (Кіровоградська область), Харкові, Одесі, Кривому Розі, Запоріжжі, Дніпрі, Хмельницькому, Чернігівській області та Тернопільській та Києві, а також у Львові, Луцьку, на Прикарпатті.

Росія здійснює масовану комбіновану атаку по Україні, працює ППО. Українців закликають залишатися в укриттях.

УЗ попереджає про можливі затримки поїздів.

"У зв'язку з масштабною атакою ворога маємо декілька знеструмлень по різних регіонах. Виведено резервні тепловози, усі поїзди далекого сполучення продовжать рух", - йдеться у повідомленні "Укрзалізниці".

При цьому приміський рух електропоїздами наразі теж має затримки, енергетики вже працюють на місцях. City Express у Києві та Дніпрі курсують за графіком.

За словами мера Луцька Ігоря Поліщука, внаслідок ворожої атаки в місті ушкоджено обʼєкт інфраструктури. Є інформація про одного загиблого. Вже відомо, що в Луцьку внаслідок російської атаки пошкоджено багатоквартирний будинок.

"На зараз 3 поранених в результаті масованого ракетного обстрілу. Все під контролем. Заряджайте пристрої на всяк випадок!, - йдеться у повідомленні начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Віталія Кіма.

Місцеві жителі повідомляють про відсутність світла в низці регіонах. Через аварійні відключення світла чимало людей застрягло у ліфтах.

"Ворог атакував енергетичні об'єкти на Львівщині. Через це у Львові та області частково виникли перебої з електропостачанням. Деталі згодом", - повідомляє Львівська ОВА.

На Вінниччині є влучання в обʼєкти критичної інфраструктури. Є пошкодження вибуховою хвилею приватного будинку.

Через ранковий обстріл в Україні вже ввели екстрені відключення світла.

"Під час екстрених відключень графіки, які можуть бути спрогнозовані заздалегідь, - не діють", - повідомили в ДТЕК.

В Офісі Президента зазначили, що ціллю ворога знову стала енергетика.

"Бажання знищити нашу енергетику коштуватиме росіянам дорого, їхньої інфраструктури", - написав керівник ОП Андрій Єрмак.

Про те, що відбувається, можна дізнатися в Telegram-каналі Повітряних сил.

Українцям важливо пам'ятати про правило двох стін. Це правило описує безпечне приміщення в будинку, де можна сховатися від вистрілів та вибухів. Між людиною та вулицею повинно бути як мінімум дві стіни, а найкраще ще більше.

Перша стіна вбирає силу вибуху - вікно може розбитися або вся стіна може обвалитися. Друга стіна приймає на себе осколки. Отже, найбезпечніше місце в будинку - це кімната за двома стінами від вулиці без вікон. Це може бути коридор, передпокій або ванна, якщо вона знаходиться всередині квартири. А найнебезпечніші кімнати - бічні.

Монолітно-каркасні будинки мають міцні стіни і багато арматури, в них можна сховатися на сходовій клітині або в під'їзді. Панельні будинки менш стійкі.

Якщо повітряна тривога застала на вулиці, то необхідно швидко пройти до найближчого укриття (підземний перехід, станція метро, паркінг або бомбосховище); триматися якомога далі від споруд стратегічного значення або об'єктів критичної інфраструктури.

Для безпеки важливо встановити мобільний додаток "Повітряна тривога", щоб миттєво отримувати повідомлення про повітряну тривогу в обраному місті чи області України від системи цивільного захисту.