ТЦК
06.09.2024 15:13

1 вересня дорогою до навчального центру у 52-річного військовослужбовця, який перебував у автобусі із іншими військовими, почалися судоми і він втратив свідомість. Чоловіка невідкладно доставили до реанімаційного відділення лікарні у м. Свалява. Медики боролися за його життя, однак через два дні він помер, повідомляє Офіс Генерального прокурора України.

За процесуального керівництва Закарпатської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону розпочато розслідування факту смерті військовослужбовця ЗСУ з Мукачівського району (ч. 1 ст. 115 КК України із приміткою «нещасний випадок»).

Наразі допитано свідків і родичів військового, встановлюються інші очевидці події. Крім цього, призначено судово-медичну експертизу, перевіряються усі обставини і версії події.

Як нагадує РБК-Україна, місцева мешканка звернулася до представника омбудсмена з прав людини, повідомивши, що її батько помер після побиття співробітниками ТЦК. Про це 5 вересня повідомив Дмитро Лубінець.

Смерть мобілізованого чоловіка прокоментували згодом у Закарпатському обласному ТЦК та СП. Тоді вони заявили, що 28 серпня він під час розпиття алкогольних напоїв зі своєю співмешканкою застосував проти неї насильство, після чого вона звернулася до поліції. Після проведення законних процедур його було доставлено до 2-го відділу Мукачівського районного ТЦК та СП для перевірки військово-облікових даних. Чоловік пройшов ВЛК та був визнаний придатним до служби. За даними ТЦК, вже 1 вересня під час транспортування до навчального центру чоловік поскаржився на погіршення самопочуття. Його було госпіталізовано до лікарні у Сваляві.

Однак 4 вересня чоловік помер. У ТЦК заявили, що після експертизи причиною смерті назвали ішемічний інфаркт лівої півкулі головного мозку.

Досудове розслідування здійснюють слідчі районного відділу Головного управління Нацполіції у Закарпатській області.

Зазначимо, омбудсмен Дмитро Лубінець зазначив, що більшість скарг на порушення прав громадян з боку представників ТЦК не знайшли підтвердження. Він підкреслив, що суспільство має усвідомлювати не лише свої права, але й обов’язки.

Тим часом у мережі продовжують з'являтися відео, де працівники ТЦК з бійками затримують військовозобов'язаних на вулицях, при чому в офіційних коментарях, як правило, пишуть що ніяких порушень з боку військових не було виявлено.

Раніше повідомлялося, що чоловік по дорозі до ТЦК намагався порізати собі вени.

Крім того, на Закарпатті чоловік порізав собі руки під час візиту до ТЦК.

Українцям порадили, що робити, якщо чоловіка силоміць забирають до ТЦК.

Нагадаємо, що ТЦК затримують адвокатів, які захищають своїх клієнтів та надають правову допомогу.