ТЦК
18.09.2024 16:04

Сержант 3-ї механізованої роти Третьої окремої штурмової бригади, відомий під позивним «Пітбуль», критично оцінив роботу працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Він заявив, що громадян віком близько 40-50 років, яких примусово помістили в автобуси, надсилають на фронт без належної мотивації. Це, за його словами, призводить до проблем у бойових підрозділах, де ці чоловіки не справляються з поставленими завданнями, пише sud.ua.

«Більше половини працівників ТЦК не були на фронті», — зазначив «Пітбуль». Він вважає, що співробітники військкоматів повинні самі випробувати умови бойових дій, замість того, щоб відправляти на передову невмотивованих чоловіків.

«Їм головне зловити людину, поставити галочку і відзвітувати перед керівництвом», — додав військовий.

«Пітбуль» також запропонував альтернативу: направити на фронт поліцейських, які вже мають бойовий досвід, і не залучати цивільних осіб. Він підкреслив, що наявність людей без бажання воювати тільки ускладнює ситуацію на передовій.

«ТЦК треба самим для початку на передовій побувати. Наскільки я знаю, більша частина не брала участь в бойових, вони навіть не знають, що це таке. Їм би зловити людину, поставити галочку і прозвітувати перед керівництвом», — зазначив військовий.

Нагадаємо, нардеп Сергій Євтушок в ефірі «НовиниLIVE» заявив, що в машинах ТЦК можуть встановлювати засоби радіоелектронної боротьби для блокування мобільного сигналу. За його словами, є чимало звернень щодо незаконних затримань чоловіків.

Раніше повідомлялося, що дорогою до навчального центру у 52-річного військовослужбовця, який перебував у автобусі із іншими військовими, почалися судоми і він втратив свідомість. Чоловіка невідкладно доставили до реанімаційного відділення лікарні у м. Свалява. Медики боролися за його життя, однак через два дні він помер.

Омбудсмен Дмитро Лубінець зазначив, що більшість скарг на порушення прав громадян з боку представників ТЦК не знайшли підтвердження. Він підкреслив, що суспільство має усвідомлювати не лише свої права, але й обов’язки.

Тим часом у мережі продовжують з'являтися відео, де працівники ТЦК з бійками затримують військовозобов'язаних на вулицях, при чому в офіційних коментарях, як правило, пишуть що ніяких порушень з боку військових не було виявлено.

Українцям порадили, що робити, якщо чоловіка силоміць забирають до ТЦК.

Нагадаємо, що ТЦК затримують адвокатів, які захищають своїх клієнтів та надають правову допомогу.