Мобілізація в Україні
10:59

Україні з 1 жовтня 2024 року вчергове будуть посилювати мобілізацію – на вулицях будуть ходити військкоми та роздавати повістки. Але разом із цим на військовозобов'язаних українців чекає низка змін у мобілізаційному процесі.

Що саме очікує на військовозобов'язаних з 1 жовтня:

  • Повістки почнуть надсилати поштою. За розсилку "листів щастя" буде відповідати державна "Укрпошта". Перш за все їх почнуть надсилати усім чоловікам, хто оновив дані через "Резерв+" – тому тепер перебування вдома не гарантія того, що не спробують мобілізувати. Додамо, що повістка вважається врученою навіть у тому випадку, якщо призовник відмовився від листа, або його не було вдома. За неявку по повістці доведеться платити штраф у 25,5 тис. грн та все одно з'явитися до ТЦК.
  • Рекрутинг стане можливим у "Резерв+". В жовтні запрацює онлайн-сервіс для добровольців та людей, які не хотіли б бути мобілізованими через ТЦК. Застосунок почне відображати вакансії в армії, доступні будуть бойові та небойові позиції, куди можна буде податися.
  • Мобілізацію обмежено придатних до 25 років заборонять офіційно. Відповідний закон у вересні ухвалила Верховна Рада та підписав президент. Раніше таких призовників могли призвати.

Нагадаємо, секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко повідомив, що Україні може знадобитися зменшити призовний вік у разі мобілізації з боку Росії.

Раніше повідомлялося, що в Україні припинили мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком з 18 до 25 років.

Зазначимо, вперше відбувся централізований обмін повістками в електронному вигляді, — з усіх ТЦК повістки, підписані електронними підписами їх начальників, автоматично надійшли до серверів Укрпошти.