М'ясо
15:44

Ціни на м’ясо можуть зрости найближчим часом, але незначно. Швидке подорожчання стримуватиме низька купівельна спроможність населення. Про це заявив економіст Олег Пендзин в ефірі "Суспільне Новини".

"Якщо взяти дані Держстату, за рік ціна на м’ясо не зросла… Однозначно треба очікувати, що найближчим часом трохи зросте в ціні, тому що м’ясо птиці, як і інші м’ясні продукти, напряму залежать від вартості кормової бази. А ми бачимо, що сьогодні ціна на зернові іде вгору, і однозначно ми будемо спостерігати зростання ціни на м’ясо", - сказав він.

Економіст також звернув увагу на нюанс, який стосується не лише цін на м’ясо, а й на молочні продукти та яйця.

"Проблема полягає в тому, що все це зростання цін достатньо серйозно стримується купівельною спроможністю населення. Ми чітко розуміємо, що люди не багатшають, що на наступний рік заморожуються соціальні стандарти, що в нас реальні доходи населення не ростуть так, як би нам хотілося", - говорить Пендзин.

Він також зазначив, що спостереження свідчать: чим заможніші люди, тим більше вони споживають м’яса та фруктів, тоді як бідніші люди вживають більше хліба та картоплі.

"І якщо ми уважно подивимося, то у нас овочі зросли в ціні за рік на 36%, хліб на 12%, а м’ясо практично не зросло в ціні, воно практично на рівні ціни 2023 року. Тобто якраз ці індикатори показують, наскільки ми підпадаємо під це спостереження. І, на жаль, ця ситуація буде продовжуватися, ми напевно побачимо до кінця цього року зростання цін на овочі, в першу чергу, борщовий набір, на хлібобулочні вироби", - прогнозує експерт.

Крім того, Пендзин підкреслив, що в українській культурі споживання м’яса більше ніж 50% складає курятина, тоді як у європейців яловичина займає до 60% споживання. Це також свідчить про реальні доходи населення.

"Власне, очікування зростання цін на курятину невелике, попри те, що буде дорожчати кормова база і буде однозначно зростати вартість складових, просто це буде стримуватися реальними доходами населення. Водночас ті ж видатки на овочі будуть рости однозначно, як і на хліб", - підсумував економіст.

Раніше повідомлялося, що з 1 жовтня «Нова пошта» запровадила нові тарифи на доставку документів, посилок і вантажів, при цьому скасувавши деякі збори.