Тариф на електроенергію
23.04.2023 18:08

Борис Кушнірук. Підвіщення тарифів на електроенергію. В чому причина подорожчання?

Для українців можуть збільшити тарифи на електроенергію з 1,44 до 2,4-2,5 грн за кВт*годину. Внаслідок цього, якщо зараз у середньому сім'я платить за світло 237,6 грн. на місяць, після можливого подорожчання, щомісячна платіжка збільшиться до 379,5-412,5 грн. З чим пов'язані такі зміни, From-UA запитав у економіста Бориса Кушнірука.

- Очевидно, що зараз склався дуже суттєвий дисбаланс в енергосистемі, пов'язаний з тим, що раніше ціни для населення були нижчі по відношенню до підприємств. І враховуючи, що було споживання промисловими і комерційними споживачами, то фактично система балансувала перехресним балансуванням, коли за рахунок комерційних підприємств можна було компенсувати втрати від того, що ви занижуєте тарифи для населення.

В умовах, коли відбулося суттєве падіння споживання електроенергії промисловими підприємствами, відповідно, ця структура балансів з точки зору грошового забезпечення між доходами, які отримували комерційні структури, і від населення, стрімко погіршилась. Відповідно, вже балансу немає. І величезний дефіцит в системі, пов'язаний з цим. По великому рахунку, влада особливих можливостей не має, окрім як підвищити тарифи для населення, і в першу чергу на електроенергію, тому що проблема по опаленню значною мірою залежить від газу, там ви можете регулювати, тому що держава через видобуток "Нафтогазу", або з українського видобування, або закупає за кордоном, але централізовано система балансується. Так, ви вішаєте фактично збитки на "Нафтогаз", але при цьому ця система централізована.

У нас надто багато споживачів і виробників. Тому я виходжу з того, що варіантів особливо немає. При тому, що я, в принципі, не прихильник суттєвого підвищення тарифів під час війни, тому що це може викликати проблему. Доходи же впали номінальні, я вже не кажу про реальні, там просто катастрофа. Але навіть номінальні доходи для значної частини населення впали. Для якоїсь частини вони виросли - для військових, але це мільйон - два, умовно кажучи, а у всіх інших вони впали. Відповідно, виникла проблема, пов'язана з тим, що якщо просто підвищувати тарифи, наскільки система витягне все це?

Якщо населення припине платити, то від того, що ви підвищили тарифи, будуть лише борги. Ви будете показувати по системі борги населення, а як під час війни і одразу після війни ви їх збираєтесь повернути? В кращому випадку ви можете розстрочити на декілька років їх погашення. За рахунок інфляції це перетвориться в ніщо. Це не вихід. Попри те, що я ніколи не страждав популізмом в плані того, що населення повинне платити мало, я був прихильником більш ринкових механізмів і субсидування тих, хто потребує, але під час війни ринкові механізми не діють.