Кутя
23.12.2023 23:00

Завтра, 24 грудня за новим церковним календарем відзначається Різдвяний святвечір, в народі відомий як Святвечір — передвечір Різдва Христового, одного з найзначущих християнських свят, пише unian.ua.

24 грудня (6 січня за старим стилем) є днем перед Різдвом Христовим, і саме цього дня відзначається Різдвяний святвечір. Згідно із біблійним переказом, понад 2 тисячі років тому саме в Різдвяний святвечір на небі з'явилася Вифлеємська зірка, яка віщувала народження Месії.

Православна церква відзначає навечір'я Різдва особливим богослужінням.

Традиційно до Різдвяного святвечора готують 12 страв — за кількістю апостолів Христа. На столі обов'язково повинні бути кутя та узвар, а також інші пісні страви. Кутя (сочиво) — це каша з пшениці, ячменю, рідше рису чи пшона, з маком, родзинками, горіхами та медом. Термін "святвечір" пов'язують із назвою цієї страви — "сочиво". З Святвечора розпочинаються Святки, які тривають до Водохресного святвечора (5 січня за новим календарем).

Рецепт куті

Промийте 350 г пшениці, аби позбавитися смітинок та зайвого лушпиння.

Помиту пшеницю залийте водою та варіть 30 хвилин після закипання. На 350 г пшениці знадобиться 1,4 л води, тобто співвідношення має бути 1:4. Якщо любите більш розварену кутю, варіть трохи довше.

Викладіть у миску 50 г маку та залийте окропом на 15 хвилин, потім злийте воду. Запарений мак розітріть у макітрі чи ступці. Чудово для перетирання маку підійде електрична кавомолка або блендер зі спеціальною насадкою. У такому разі мак можна навіть не замочувати, а молоти до того часу, поки не почне утворюватися макове молочко.

Подрібніть 50 г волоських горіхів.

У велику миску викладіть зварену пшеницю і додайте подрібнені горіхи та мак, всипте 50 г родзинок та додайте мед до смаку.

Натріть у миску лимонної цедри та вичавіть лимонний сік до смаку. Це додасть куті трохи кислинки та неймовірного цитрусового аромату.

Добре все перемішайте і додайте теплої води до бажано консистенції готової страви.

24 грудня треба утримуватися від конфліктів, важкої праці, не відмовляти в допомозі не порушувати правила посту. Піст Різдвяний завершується 24 грудня, і тим, хто постився, рекомендується утримуватися від їжі, дозволяється тільки пити воду. За стіл дозволяється сідати тільки після з'яви першої Різдвяної зірки.

Колядникі

Згідно народних вірувань, на Святвечір важно впустити в хату колядників, та дозволити їм колядувати, щоб у домі панував достаток.

Нагадаємо, в Україні вперше відзначатиметься Різдво за новим церковним календарем, який набрав чинності 1 вересня. Внаслідок цього змінилися дати свят та проведення обрядів.