Буча
01.04.2024 12:38

Заступник голови Нацполіції, начальник кримінальної поліції Андрій Нєбитов у ефірі телемарафону заявив, що дані про убитих і закатованих в Бучі Київської області під час російської окупації у 2022 році досі не є остаточними.

Він зазначив, що після деокупації в Бучі знайшли 422 вбитих мирних жителів. Загалом же лише у Бучанському районі Київської області було виявлено 1190 тіл.

Місто було в окупації 28 днів. Викрадення, тортури, зґвалтування, мародерство та вбивства цивільних, у тому числі і дітей — не повний перелік того, що за цей час там вчинили російські військові. Українські поліцейські ретельно задокументували ці воєнні злочини для Міжнародного кримінального суду.

31 березня 2022 року поліцейські одними з перших зайшли в деокуповану Бучу та побачили увесь жах трагедії.

«Правоохоронці документували жахливі наслідки російського вторгнення - катівні, масові вбивства мирних громадян, руйнування. Кількість убитих і закатованих людей – не остаточна, оскільки чимало жителів зникли безвісти, їх розшук триває», - Андрій Нєбитов.

Зокрема, досі зниклими безвісти вважаються 514 мешканців Київської області. Водночас ще 180 тіл залишаються неідентифікованими.

Поліція ідентифікувала понад тисячу загарбників, та більше 100 воєнних злочинців.

Слідчі Нацполіції вже опитали сотні свідків і потерпілих, провели сотні допитів, експериментів та оглядів місця подій, вивчили терабайти даних з зовнішніх камер спостереження. Це дозволило отримати величезний масив інформації про підрозділи збройних сил рф, які перебували в місті Буча: повні анкетні дані, дані про займані посади, розмежування по взводам та відділенням, інформація про зброю та техніку, місця проживання, контактні телефони та дані родичів.

Нагадаємо, повідомлено про підозру двом військовослужбовцям РФ, які розстріляли мирного жителя у Бучі.

Раніше повідомлялося, що Національна поліція відкрила кримінальне провадження проти Бучанського міського голови Анатолія Федорука, який у період із 24 лютого по 3 березня 2022 року самоусунувся від організації евакуації жителів громади, що призвело до масової загибелі людей, відомої як «Бучанська різанина». З відповідною заявою до правоохоронців звернулися майже 300 бучанців.