Саміт миру
31.05.2024 10:18

Китай вирішив не брати участі в мирній конференції щодо України, яка відбудеться у Швейцарії 15 і 16 червня, повідомило агенство Reuters.

Три джерела повідомили виданню, що Пекін відхилив запрошення, бо не були виконані умови участі.

Раніше Китай заявляв, що серед умов, які не були виконані, - визнання конференції як росією, так і Україною, рівна участь усіх сторін і чесне обговорення всіх пропозицій.

Нагадаємо, у Швейцарії, у Бюргенштоку, поблизу міста Люцерн, з 15 по 16 червня відбудеться дводенний саміт світу.

За словами президента Зеленського, саміт має стати можливістю відновлення та забезпечення справедливого миру для України та усієї Європи.

Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр під час брифінгу заявила, що Сполучені Штати Америки підтверджують участь у Саміті миру у Швейцарії наступного місяця. Водночас вона не оголосила, хто саме прибуде на подію від США. Президент України Володимир Зеленський заявив, що якщо Байдена не буде на саміті миру, російський диктатор Володимир Путін аплодуватиме стоячи. За словами президента, весь світ зараз спостерігає за лідером США і рішення не бути присутнім він вважає не дуже сильним.

Нагадаємо, США зняли заборону для України на удари американською зброєю по Росії, повідомляють ЗМІ.

Зазначимо, президент Росії Володимир Путін сказав канцлерові Німеччини Олафу Шольцу перед повномасштабним вторгненням Росії, що Україна не є незалежною державою і що Росія може в односторонньому порядку та силою змінити її кордони.