Німеччина
31.05.2024 12:29

Україна може використати зброю, яку постачають західні країни, включаючи Німеччину, для захисту від російських атак у прикордонному районі навколо Харкова, заявив представник уряду Німеччини в інтерв'ю The Guardian.

Він зазначив, що зброя має використовуватись відповідно до міжнародного права.

Нагадаємо, речник президента України Сергій Никифоров повідомив, що Україна отримала від США дозвіл використовувати американську зброю для ударів по території Росії. Рішення дозволяє Україні використовувати надані США ракетні системи HIMARS для завдання ударів по російським військам і командно-контрольним центрам.

Також зазначимо, що Адміністрація президента США Джо Байдена дозволила ЗСУ завдавати ударів американською зброєю по території Росії, зокрема по об'єктах, які розташовані по сусідству з Харківською областю, пише Politico. При цьому заборона Вашингтона на удари вглиб Росії за допомогою далекобійної зброї, зокрема ракет ATACMS, залишається чинною. Крім того, Україна вже має дозвіл бити по Росії наданою їй зброєю від Литви, Фінляндії, Чехії, Великої Британії та Швеції.

Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв відреагував на новину у своєму Телеграм-каналі і заявив, що вся військова техніка і фахівці, що воюють проти Росії, будуть знищуватимуться як на території України, так і на території інших країн, якщо звідти завдаються удари по території Росії. Крім того, він пригрозив ядерною зброєю.

Нагадаємо, у Швейцарії, у Бюргенштоку, поблизу міста Люцерн, з 15 по 16 червня відбудеться дводенний саміт світу.

За словами президента Зеленського, саміт має стати можливістю відновлення та забезпечення справедливого миру для України та усієї Європи.

Відомо, що Китай вирішив не брати участі в мирній конференції щодо України. Крім того, речниця Білого дому Карін Жан-П’єр під час брифінгу заявила, що Сполучені Штати Америки підтверджують участь у Саміті миру у Швейцарії наступного місяця. Водночас вона не оголосила, хто саме прибуде на подію від США. Президент України Володимир Зеленський заявив, що якщо Байдена не буде на саміті миру, російський диктатор Володимир Путін аплодуватиме стоячи. За словами президента, весь світ зараз спостерігає за лідером США і рішення не бути присутнім він вважає не дуже сильним.