Повістка
15.06.2024 10:42

Речник Міноборони Дмитро Лазуткін в ефірі "1+1" повідомив, що в Україні після 16 липня повістки зможуть надсилати звичайною поштою. Це буде можливо як тільки вичерпається 60-денний строк, встановлений законом, для уточнення військово-облікових даних, передає sud.ua.

"Наразі повістка вважається врученою, якщо людина підписалася особисто – тоді так", – сказав він.

Речник Міноборони нагадав алгоритм вручення повісток поштою після 16 липня.

"Приходить рекомендований лист, людина або під підпис отримує, або відмовляється знову ж таки під підпис, або вона повертається і таким чином знову ж таки вважається, що вона була доправлена... Якщо людини не було фізично на місці і повертається, то тоді запускається механізм адміністративного правопорушення", – пояснив Дмитро Лазуткін.

Зазначимо, в Україні набув чинності закон про посилення мобілізації, який вводить нове для українців поняття “військово-транспортного обов’язку”. Він передбачає, серед іншого, подання регулярних звітів до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП) про водіїв і транспортні засоби.

Рада дозволила військкомам і СБУ за погодженням із місцевими адміністраціями мобілізувати для потреб Сил Оборони автомобілі та спецтехніку приватних осіб, а також підприємств, установ і організацій. Керівники останніх мають щороку до 20 червня подавати до ТЦК інформацію про транспортні засоби, а також їхніх водіїв.

Якщо відповідальні особи ігноруватимуть вимоги закону і приховуватимуть від воєнкомів відомості про транспорт і водіїв, їм загрожує найбільший “мобілізаційний” штраф – від 34 000 до 59 500 гривень.

Нагадаємо, нещодавно в інтернеті було опубліковано відео, у якому стверджується, що у Одесі військовослужбовці затримали громадянина для примусової доставки до ТЦК та СП. Одеський обласний ТЦК та СП Facebook дав пояснення у Facebook.

Раніше повідомлялося, що Оболонський районний суд Києва призначив максимальне покарання військовозобов'язаному, який ухилився від призову на військову службу під час мобілізації.

Ми писали, що у Харкові невідомий хотів підпалити будинок Київського районного ТЦК.

Також повідомлялось, що в одному із закарпатських ТЦК помер чоловік, який перебував на військовому обліку.

Крім того, на Сумщині чоловік після візиту до ТЦК опинився у реанімації. також на території Криворізького Саксаганського територіального центру комплектування ТЦК та соціальної підтримки, на Великдень, внаслідок раптового різкого погіршення стану помер військовозобов'язаний.

Крім того, була інформація, що у тернопільському супермаркеті побили чоловіка, їм виявися місцевий житель Орест Паньків. За словами травмованого, до нього підійшли двоє чоловіків, які представилися працівниками ТЦК. Лікарка Надія Гриньків розповіла, що медики констатували у чоловіка закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, множинні переломи. Поліція відкрила кримінальне провадження у справі.

Також на Черкащині невідомий кинув гранату у двір співробітника Звенигородського ТЦК.

Нагадаємо, що ТЦК затримують адвокатів, які захищають своїх клієнтів та надають правову допомогу.