Денис Шмигаль
06.03.2024 17:00

Володимир Цибулько. Чого очікувати після скорочення міністерств?

У рамках реформи уряду планується скоротити кількість міністерств на третину. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції. Влада також працює над створенням сильного Центру уряду, де будуть зосереджені допоміжні, адміністративні функції. До чого приведе таке скорочення, From-UA запитав думку політолога Володимира Цибулько.

- По-перше, скорочення і поглинання у нас вже було — і що це дало? Ефективність влади була понижена. Навіть зараз при наявній структурі ефективність виконавчої гілки влади дуже низька. Скорочення міністерств не призводить до підвищення ефективності влади.

Насправді в Україні доволі компактна державна служба. У нас всього десь трохи більше 150 тисяч держслужбовців. Ну, добре, скоротимо ми ще на 20 тисяч кількість держслужбовців, але чи замінять цих держслужбовців диджитальні функції, адже у нас дуже активно впроваджується цифровий уряд, і чи справді впевнені, що функції цих держслужбовців, яких скоротить, заміняє, наприклад, електронний уряд? Тобто додаток “Дія” і т.п. Теж такої впевненості немає, особливо в ситуації, коли зараз та ж сама “Дія” піддається атакам.

Тому, чесно кажучи, ми в дуже дивній історії. Якби, наприклад, прем'єр Шмигаль сказав, що він наростить державну службу на 20 тисяч співробітників, держслужбовців, і це забезпечить ефективність, люди б не повірили в це, як і не вірять в те, що скорочення кількості міністерств і скорочення кількості держслужбовців роблять владу ефективною. Люди, які зараз очолюють ключові інститути влади, вони самі по собі неефективні, вони не готові до виконання цих функцій, власне й сам Шмигаль не дуже готовий, хоча він є рекордсменом України за часом займання посади прем'єр-міністра.

Я дивився цей скромний івент за його участю. Це важко назвати прес-конференцією, тому що він на жодне кричуще питання не відповів по суті, але там й не було людей, які були готові задавати ці кричущі питання. Але ж суспільство ці кричущі питання відчуває. Наприклад, провал фортифікацій, провал постачання боєприпасів, ускладнення адміністрування, наприклад, тих самих тендерів на будування фортифікацій, тендерів на закупівлю FPV-дронів. По суті, Шмигаль зізнався, що держава провалила амбітну програму, про яку весь час заявляв Зеленський. 300 тисяч дронів держава випустила минулого року, причому він назвав суму в 40 млрд витрачено, так ця сума була потрачена і в 2022, і в 2023-му, взагалі-то сумарна цифра мала б бути під 100 млрд грн, а дронів поставлено, наприклад, минулого року 300 тисяч. Заявлена кількість в мільйон дронів на цей рік, вже можна сказати, провалена повністю, тому що минає перший квартал, у військах на руках вже мало б бути 250 тисяч дронів — їх немає.