рейдер
06.10.2021 09:30

Днями група кремезних хлопців у балаклавах виламала двері і увірвалася в будівлю на вул. Прорізна, 8 у самому центрі столиці, вчинивши там погром. Про це повідомив відомий блогер Кирило Сазонов у своєму Facebook.

Атака відбувалася під оплески депутатів Київради, які, судячи з усього, і очолюють це дійство, нібито рятуючи пам'ятку архітектури.

Але повна історія з будівлею на Прорізній вказує на те, що вони – не захисники законності і порядку, а просто бандити, що займаються рейдерством та хуліганством і намагаються позбавити інвестора його власного майна.

Інвестор, який вимушений захищати свій актив від хлопців в балаклавах – компанія "Діпробудмашина". Вона придбала будівлю у 2019 р. на аукціоні, де Фонд гарантування вкладів (ФГВФО) продавав активи банку-банкрута "Хрещатик". "Діпробудмашина" заплатила за нього більше $18 млн, ці гроші пішли і на виплати вкладникам банку. А оскільки будинок перебував в аварійному стані, то інвестор почав капремонт, плануючи перетворити його на сучасний офісний центр. Тут увага! Без зміни його зовнішніх параметрів!

Минулого року інвестор отримав позов про витребування у нього цієї будівлі. Позов подала компанія "Київметробуд", яка володіла нею раніше, але у 2012 р. взяла у банку "Хрещатик" кредит, який не повернула, і тому банк у 2016 р. забрав цю будівлю собі. "Київметробуд" погодився із цим, списав із балансу кредит та будівлю, жодних витрат з цього часу по будівлі не ніс, податки не сплачував.

І ось тепер, коли самого банку "Хрещатик" уже не існує, "Київметробуд" вирішив оскаржити у суді весь ланцюжок законних рішень, в результаті яких у будівлі з'явився новий законний власник, і просто відібрати цю будівлю собі, без повернення інвестору сплачених коштів, без погашення кредиту. Як то кажуть ситуація “win - win”, тільки всі “win” на користь ПАТ “Київметробуд”.

"Київметробуд" звернувся до Господарського суду Києва, але той відмовився задовольняти безпідставний позов. Програли "метробудівці" і у апеляційному суді, який вказав на несумлінну і суперечливу поведінку позивача. Бо той, з одного боку, заявляв, що не знав про претензії банку погасити кредит, а з іншого – сам фіксував в документах, як банк забрав у нього будівлю за борги.

Феміда уже двічі відповіла "ні" нахабним спробам "Київметробуду" заволодіти чужим майном, але той подав касаційну скаргу, при цьому всіляко затягуючи її розгляд.

Очевидно, що в суді "Київметробуду" не виграти, тому і почав він наймати міцних хлопців в балаклавах. А ще – завалив надуманими заявами правоохоронні органи, які змушені порушувати кримінальні справи, які потім закривають через відсутність складу злочину.

Це не секрет, що відкриття кримінальних справ здійснюється з певною метою – відібрати актив за вже перевіреною схемою. Спочатку накладається арешт в рамках кримінальної справи, потім актив передається в управління АРМА, яка відома своїми рейдерськими справами. АРМА швидко реалізує  цей актив “потрібній” компанії. Поки ти оскаржуєш арешт, активу в тебе вже немає!

В Україні вже звикли, що деяким особам закон не писаний. Але цю практику потрібно змінювати, якщо Україна сподівається залучати в свою економіку інвестиції. І потрібно відновлювати справедливість і притягати до відповідальності винних у подібних погромах. Інакше в країні залишаться тільки руїни і міцні хлопці в балаклавах.