Ялинка
22.12.2023 23:00

Ялинка – справжній символ новорічних свят, який асоціюється з домашнім затишком, дитячою вірою у чудеса та здійсненням всіх бажань. Все частіше люди обирають саме штучні ялинки, адже це набагато зручніше та практичніше.

Напередодні новорічних свят українцям надали рекомендації, на що слід звернути увагу при виборі штучної ялинки. Поради публікує Держпродспоживслужба.

Штучні ялини не підлягають обов'язковій сертифікації та декларуванню, але повинні мати документи, що засвідчують їх якість та безпеку. Покупець має право попросити у продавця документ, який підтверджує якість товару, це може бути сертифікат відповідності про безпеку товару, може бути паспорт якості, санітарний висновок, декларація виробника. Якщо хоча б один із цих документів суб’єкт господарювання вам покаже – ялинку можна купувати.

Крім того, обов’язковим є відповідне маркування виробів, відповідно до статті 15 Закону України «Про захист прав споживачів», суб’єкти господарювання зобов’язані надати споживачам необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію в супровідній документації, що додається до продукції, на етикетці, а також у маркуванні чи іншим способом.

Якість, безпека та довговічність штучних ялинок багато в чому залежить від матеріалу, з якого вони виготовлені. В основному при виготовленні ялин використовуються такі матеріали:

Монофіламентна нитка - це досить жорсткий і якісний матеріал, який надає дереву пухнастість. В основному даний матеріал використовується для виготовлення штучних сосен.

ПВХ плівка - це м'який і не такий якісний матеріал. З нього в основному робляться штучні ялинки. Вироби з такого матеріалу трохи дешевші, ніж з монофіламентної нитки. Термін їхньої експлуатації — до 5 років.

Поліпропілен - вважається найкращим матеріалом для створення штучних ялинок. Поліпропілен максимально точно імітує живе дерево, а при правильному використанні прослужить такий виріб десятки років.

Штучні ялинки можуть мати один з трьох видів конструкції:

Розбірні. Знімні гілки кріпляться до стовбура за гачки. Такі вироби зручно зберігати, адже вони займають мало місця.

Шарнірні. Дерево ділиться на кілька секцій (ярусів), гілки кожної підтримують шпиці, що розкриваються, як парасолька. Моделі з таким механізмом найдорожчі.

Монолітні. Міцні та довговічні вироби. Конструкція нерозбірна, що робить її транспортування складним. Те саме стосується і зберігання.

Отже, перед покупкою обов’язково перевірте документи, що підтверджують якість виробу і уважно вивчіть упакування. У жодному разі не купуйте виріб із неприємним хімічним запахом. Ялинка має бути виготовлена із безпечних матеріалів, стійких до займання, які не викликають алергію.

Раніше ми розповідали, як можна прикрасити ялинку.

Нагадаємо, що під час воєнного стану в Україні заборонено використовувати салюти та феєрверки.

Раніше повідомлялося, що самовільна вирубка ялинок є незаконною та тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу.

Також ми писали, що у Києві встановили головну новорічну ялинку країни.