Маланка
30.12.2023 16:35

Після того, як ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, більшість великих церковних свят стали відзначатися на 13 днів раніше. Тепер Маланка святкується 31 грудня замість 13 січня. Вже на 1 січня припадає свято Василя. Обидва ці свята, хоч і мають релігійне коріння, мають також світський характер. Тому звичаї та обряди, пов'язані з ними, різняться, пише zaborona.com.

Напередодні Старого Нового року, тобто 13 січня, в Україні традиційно відзначали Щедрий вечір, або як його ще називають у народі — свято Маланки. Щедрим він називається завдяки головній страві новорічного столу — щедрій куті. Наші предки вважали, що щедрий новорічний стіл забезпечить їм достаток і добробут на весь рік.

Вважається, що друга назва Щедрого вечора — свято Маланки — походить від імені преподобної Меланії, чий день за церковним календарем припадає саме на 13 січня. У наших предків повелося напередодні Нового року вшановувати Маланку, як символ Місяця, а у сам Новий рік святкувати день Василя — символ Сонця.

Традиції Маланки: що готують на Щедрий вечір

Традиційно на Маланки до святкової вечері починають готуватися ще зранку. Приготування починається з варіння щедрої куті. Вона не повинна бути пісною, тож до неї можна спокійно додавати жирні вершки, смалець та інші скоромні інгредієнти.

Далі можна переходити до приготування інших смачних страв. В Україні на новорічний стіл зазвичай подають пироги, вареники, ковбаси, млинці тощо. Важливо пам’ятати, що уся їжа має бути дуже ситною, але далеко не всі страви для цього годяться. Наприклад, готувати рибу вважається поганою прикметою, адже щастя з оселі може відпливти, як маленька рибка.

На столі обов’язково мають бути страви зі свинини. Сьогодні в Україні зі свинини традиційно готують холодець, кров’янку, ковбаси, верещаку, сало або просто фарширують цілу тушку.

За святковим столом обов’язково повинна зібратися уся родина. За традицією всі повинні бути одягнені у чистий одяг, попросити вибачення один в одного та у сусідів, щоб провести весь рік у мирі та злагоді.

Як щедрувати на Щедрий вечір

Жодний Щедрий вечір в Україні не може вважатися справжнім без щедрування. Це давній український новорічний звичай. За традицією, щедрувати треба починати після заходу Сонця. Одним з найвеселіших обрядів щедрування на Маланку передбачає давню традицію переодягання у різних тварин та фольклорних персонажів.

У давнину святкове переодягання виконувало важливі релігійно-магічні функції, але з часом цей звичай перетворився на просто веселу розвагу, особливо для молоді.

Як правило, у переодяганнях беруть участь групи юнаків, а дівчата просто обходять сусідів та родичів і співають щедрівки.

З колективу вони обирають одного хлопця, який повинен переодягнутися у жіноче вбрання і зіграти роль Маланки. Інші хлопці перевдягаються у костюми з масками традиційних компаньйонів Маланки — Діда-Місяця, Орача, Сівача, Ведмедя, Кози, Журавля, Цигана з Циганкою і Рогатого Чорта. У такій компанії вони ходять від хати до хати, висловлюють добрі побажання господарям, веселять їх піснями, танцями та жартівливими сценками. У народі цей звичай називається «водити Маланку».

А у деяких сільських регіонах України трапляється інша, значно давніша варіація цього обряду: хлопець переодягається у Козу-Маланку, і завітавши до хати у супроводі щедрувальників намагається буцнути господарів своїми рогами. За традицією, норовливу Козу потрібно вбити, а потім оживити веселими щедрівками та жартами.

Закінчивши ритуальний обхід, переодягнені у фольклорних персонажів юнаки, о 5-6 годині ранку, але обов’язково до світанку, зазвичай ідуть на роздоріжжя палити Дідуха і стрибати через багаття. Цей обряд повинен очистити їхній дух від спілкування з нечистою силою минулої ночі.

На світанку, на свято Василя, в Україні починають посівати зерном. Цей народний звичай колись мав важливе ритуально-магічне значення, оскільки вважалося, що посівання приносять добробут, щастя та великий урожай на весь рік. За народним віруванням, посівати можуть лише хлопці, оскільки вважалося, що дівчата щастя не приносять.

Найчастіше посівають пшеницею, можна посівати житом, ячменем, вівсом.

Маланка: прикмети та повір’я

На Маланку не можна давати гроші у борг, інакше протягом усього року будуть проблеми з власними боргами.

На Маланку не можна сваритися і лаятися, в родині має панувати мир і гармонія.

Якщо добре і щедро приймати щедрувальників, то рік у сім’ї буде щасливим, а якщо замкнути перед ними двері — то, навпаки.

Дитина, народжена на Маланку, здатна передбачати майбутнє.

Новорічна ніч — чарівна, тому варто загадати будь-яке бажання, й воно обов’язково здійсниться.

Також українці вірили, що яким буде перший день Нового року, таким буде і весь рік.

Маланка: вірші та щедрівки

Ми щедруєм і співаєм під вікном.
Щастя, долі вам бажаєм всім гуртом.
Хай квітують ваші ниви золоті,
Щоб життя було щасливе в майбутті.

***

Щедрик-ведрик, дайте вареник!
Грудочку кашки, кільце ковбаски.
Ще того мало — дайте ще сала.
Ще того трішки — дайте лемішки.
Сьогодні, на Меланки, перед святом Василя — Щедра кутя!