Кутя
05.01.2024 18:32

5 січня (18 січня за старим стилем) за новим церковним календарем православні відзначають Навечір'я Хрещення Господнього або Богоявлення. У народному календарі - Водохресний святвечір, Голодна кутя.

Водохресний святвечір – це вечір-приготування напередодні великого церковного свята Водохреща. У цей час проводять обряди, пов’язані з освяченням води. Це особливий вечір, який входить в перелік різдвяних свят і передує одній з найважливіших подій в житті Ісуса Христа – хрещенні в річці Йордан.

На водохресний святвечір готують пісну вечерю. Головною стравою на святковому столі є пісна, голодна кутя.

5 січня у храмах проводиться літургія, після чого священник освячує воду. Цю подію називають Велике Водосвяття. Протягом усього року освячену воду приймають натщесерце. Вважається, що вона допомагає лікувати різні хвороби і захищає людину.

Здійснюється два обряди освячення води: напередодні Хрещення – всередині церкви;
в день Хрещення – на найближчому озері або річці.

У Водохресний святвечір потрібно обов'язково вмитися святою водою. Тоді, вірили наші предки, людина весь рік буде здоровою.

Вважається, що богоявленську ніч відкривається небо і можна що хочеш просити в Бога - здоров'я, миру, душевного спокою, сил, але просити того, що може нашкодити іншим - не можна. Будь-яка молитва має бути щирою.

Рецепт куті

Промийте 350 г пшениці, аби позбавитися смітинок та зайвого лушпиння.

Помиту пшеницю залийте водою та варіть 30 хвилин після закипання. На 350 г пшениці знадобиться 1,4 л води, тобто співвідношення має бути 1:4. Якщо любите більш розварену кутю, варіть трохи довше.

Викладіть у миску 50 г маку та залийте окропом на 15 хвилин, потім злийте воду. Запарений мак розітріть у макітрі чи ступці. Чудово для перетирання маку підійде електрична кавомолка або блендер зі спеціальною насадкою. У такому разі мак можна навіть не замочувати, а молоти до того часу, поки не почне утворюватися макове молочко.

Подрібніть 50 г волоських горіхів.

У велику миску викладіть зварену пшеницю і додайте подрібнені горіхи та мак, всипте 50 г родзинок та додайте мед до смаку.

Натріть у миску лимонної цедри та вичавіть лимонний сік до смаку. Це додасть куті трохи кислинки та неймовірного цитрусового аромату.

Добре все перемішайте і додайте теплої води до бажано консистенції готової страви.

Нагадаємо, в Україні змінилися дати свят та проведення обрядів.