Обстріл Харкова
15.04.2024 08:58

Російська окупаційна армія в останні місяці почала обстрілювати Харків та інші населені пункти цього регіону керованими авіаційними бомбами. Влада Харківщини навіть була змушена оголосити евакуацію в кількох населених пунктах.

Після невдалого наступу на Харків навесні 2022 року, втративши контроль практично над усією захопленою територію цього українського регіону після Слобожанського контрнаступу в серпні-вересні 2022 року – російські окупаційні війська перейшли до нового формату атак на ключове місто Сходу України.

Цим форматом стали повітряні атаки – спочатку дронами, крилатими та балістичними ракетами, а потім росіяни почали активно використовувати КАБи, керовані авіаційні бомби. У квітні такі атаки на місто-мільйонник та інші населені пункти прикордонного регіону стали постійними, дуже часто завершуючись загибеллю мирних жителів.

Так, 4 квітня внаслідок удару по Харкову та Харківському району загинуло п’ятеро людей. 6 квітня чергова атака відібрала життя у восьми мешканців Харкова. А 10 квітня удар по продуктовій крамниці та аптеці у селі Липці Харківського району обернувся загибеллю трьох місцевих жителів.

Врешті-решт, керівництво Харківської обласної військової адміністрації оголосило про необхідність примусової евакуації мешканців відразу 47-ми населених пунктів регіону. Військовий експерт Дмитро Снєгирьов, до якого Новини.LIVE звернулися з проханням прокоментувати ситуацію, зазначив, що таке рішення є практичним і корисним, оскільки ці населені пункти перебувають фактично на лінію фронту, тож небезпека для мирних жителів там є дуже серйозною.

Хоча, підкреслив Снєгирьов, російські окупанти своїми систематичними ударами керованими авіабомбами по Харківській області планували перш за все саме спровокувати масову міграцію населення регіону. Це росіянам потрібно для того, аби підняти градус напруги в Харкові, перевантажити логістичні шляхи Харківської області (як залізницю, так і автомобільні дороги) – і, як наслідок, дискредитувати представників державної та місцевої влади регіону.

Словом, жодною підготовкою до можливого нового наступу на Харків сухопутними військами в цій ситуації не пахне. Росіяни, зазнавши у битві за це місто серйозної поразки, вирішили завдати ударів інакшим шляхом. А потім, створивши проблеми мешканцям міста-мільйонника, використати ситуацію в Харкові для своєї чергової інформаційної спецоперації.

Нагадаємо, аналітики Інституту вивчення війни (ISW) порівняли можливості протиповітряної оборони і здатності відбиття ворожих атак Ізраїлю та України, вказавши, що українська ППО виснажена через затримки військової допомоги США.