Біженці
24.04.2024 16:47

Вчора, 23 квітня, в Центрі обслуговування громадян "Паспортний сервіс" повідомили, що через технічні причини призупинена видача готових документів у закордонних підрозділах ДП "Документ". Паралельно цьому в ЗМІ з'явилася інформація про те, що для українських чоловіків призупинили надання консульських послуг за кордоном, за винятком оформлення документів на повернення в Україну.

Пізніше на це відреагував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він заявив, що доручив вжити заходів для "відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном".

Загалом таке рішення в МЗС називають тимчасовим кроком, пов'язаним з ухваленням Верховною Радою нового закону про мобілізацію, але запевняють, що подання заяви до 23 квітня гарантує отримання нового документу.

Новий закон про мобілізацію набуде чинності 18 травня 2024 року. Згідно з ним, чоловіки віком від 18 до 60 років як в Україні, такі і за кордоном упродовж 60 днів зобов’язані оновити свої дані в ТЦК та СП. І от що стосується тих, хто перебуває за межами країни, вони можуть зробити це дистанційно в три способи, а якщо ж цього не виконають, то документом передбачені обмеження для таких осіб.

Рішення МЗС щодо призупинення надання консульських послуг для чоловіків за кордоном в Раді вважають антиконституційним і таким, що не відповідає ухваленому раніше закону про мобілізацію. Про це розповіли джерела в профільному комітеті.

Як повідомляє DW, прессекретар Міністерства внутрішніх справ Німеччини Максиміліан Каль заявив, що рішення України не надавати консульські послуги українським чоловікам за кордоном не вплине на статус українців, які перебувають у Німеччині як біженці. Про це він сказав на урядовій пресконференції

Водночас, в уряді відмовилися коментувати рішення МЗС України.Про можливість отримання замість простроченого українського паспорта німецького документа Каль обіцяв проінформувати додатково.

"Українські чоловіки за кордоном масово подаватимуть судові позови через рішення МЗС обмежити їх у консульських послугах без оновлення військово-облікових даних, прогнозує київська адвокат Ганна Іщенко", - пише "Политика страни".

Зазначається, що опитані DW юристи мають сумніви, що нові норми змусять українців, які не бажають воювати, повернутися на батьківщину.