ТЦК можуть лишити повноважень
13.06.2024 11:19

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглядає ідею відібрати у територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) функції. Їх планують передати цивільним органам. Причина в тому, що останнім часом ТЦК стали концентраторами скандальних ситуацій.

Як сказав заступник голови комітету, народний депутат Єгор Черньов в ефірі Національного телемарафону, варто згадати лише сутичку між працівниками ТЦК та «швидкої допомоги», яка нещодавно відбулася в Одесі. За словами нардепа, це найганебніша ситуація, яку він тільки бачив.

Чернєв додав, що зараз комітет розглядає різні варіанти, як не допустити подальших скандалів із ТЦК. Одним із варіантів є вилучення функцій у ТЦК та передача їх цивільним органам.

11 червня в Одесі стався конфлікт між співробітниками ТЦК Київського району та бригадою швидкої допомоги. Медики приїхали на виклик до ТЦК, але їх не відпускали. В результаті між сторонами почалася сутичка.

Співробітники медичних бригад «швидкої допомоги» Одеси розповіли свою версію сутички під територіальним центром комплектування (ТЦК) 11 червня. За словами медиків, військові не віддавали їм травмованого чоловіка та намагалися затримати. А ще місто може взагалі залишитися без швидкої допомоги, оскільки броні у медичних співробітників немає.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Проте, кому саме його інкримінують – медикам, військовим чи третім особам – не уточнюють.

Нагадаємо, ще на початку травня в Україні набув чинності закон, який скасовує статус "‎обмежено придатний". Це означає, що всі військовозобов'язані, які його мали, повинні повторно пройти військово-лікарську комісію, яка надасть новий висновок. Деяких осіб можуть визнати придатними до служби, але з обмеженнями через стан здоров’я.