Лікарі
06.07.2024 18:30

Кабінет Міністрів України прийняв постанову, яка встановлює нові правила надання платних медичних та додаткових послуг у державних та комунальних медичних закладах.

Згідно з документом, який набуде чинності з 1 січня 2025 року, пацієнти матимуть можливість користуватися цими послугами в обмеженому обсязі та за чітко визначеними тарифами, передає sud.ua.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко наголосив, що нова постанова спрямована на підвищення прозорості медичної системи та зниження корупційних ризиків у сфері охорони здоров'я.

«Ухвалене урядом рішення про платні медичні послуги є необхідним кроком, спрямованим на збільшення прозорості медичної системи, а також систематизацію та унормування фінансових надходжень українських медзакладів. Це сприятиме скороченню неформальних платежів та зменшенню випадків корупційних порушень, оскільки кожен пацієнт буде чітко знати, що покривається і що не покривається програмою медичних гарантій. Вартість платних послуг буде сплачуватись на офіційний рахунок лікарні за чітко визначеним тарифом. Оплати за «КТ з контрастом», які нібито не покриваються державою, та інші способи шахрайського вимагання коштів з пацієнтів, мають лишитися у минулому. Медичні заклади мають достатньо часу, щоб сформувати переліки та належним чином проінформувати пацієнтів», – сказав Ляшко.

Серед основних випадків, коли пацієнти зможуть користуватися платними послугами, є:

Звернення без направлення лікаря.

Надання медичних послуг за договорами з юридичними особами.

Медичне обслуговування в закладах сектору безпеки і оборони або Державного управління справами.

Медичні послуги, які не покриваються програмою державних гарантій.

Відповідно до нових правил, заклади охорони здоров'я зобов'язані оприлюднити повний перелік платних медичних послуг та їх вартість на своїх офіційних сайтах та інформаційних стендах. Усі платежі за ці послуги мають здійснюватися в безготівковій формі, з обов'язковим внесенням до електронної системи охорони здоров'я.

Постанова також передбачає можливість закладам охорони здоров'я самостійно встановлювати вартість платних послуг згідно з їх статутами та потребами у покращенні сервісу для пацієнтів.

Також постанова визначає випадки, за яких пацієнти здійснюватимуть оплату лише за додаткові послуги, сама ж вартість медичної послуги покриватиметься коштом програми медичних гарантій.

Ідеться про:

надання медпослуг за місцем проживання (вдома) чи перебування пацієнта за умови, якщо це є побажанням пацієнта, а не обумовлено його медичним станом;

можливість самостійно обрати лікуючого лікаря при отриманні спеціалізованої медичної допомоги в плановому порядку в стаціонарних умовах;

перебування в палаті із підвищеним рівнем комфорту та сервісу за запитом пацієнта.

Раніше повідомлялося, що українці можуть безкоштовно або зі знижкою отримати цукрознижувальні препарати за програмою "Доступні ліки".

Нагадаємо, українцям розказали, як знайти сімейного лікаря онлайн.

Українців попередили, коли "швидка" має право не виїжджати на виклик.

Також ми писали, що в Україні пацієнти після трансплантації можуть отримати імуносупресанти безоплатно або з частковою доплатою за програмою реімбурсації.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.