Мобілізація в Україні
10:58

У ТЦК пояснили, як формують списки оповіщення військовозобов’язаних за допомогою розсилки поштою.

Начальник адміністративного відділу районного територіального центру комплектування (РТЦК) у місті Києві Олег Коротченко пояснив, як формуються списки військовозобов’язаних та визначається, що саме цій людині прийде повістка поштою.

В етері телемарафону Олег Коротченко розповів, чи допоміг процес оповіщення військовозобов’язаних поштою у роботі ТЦК та СП. Списки формує не територіальний центр комплектування.

“Певні алгоритми щодо внесення певних військовозобов’язаних до списків оповіщення створюються за ініціативою Міністерства оборони. Тобто, конкретно вони обирають за допомогою засобів системи “Оберіг” хто буде підлягати оповіщенню. Таким чином це працює”, – акцентував він.

Спеціалісти ТЦК працюють на безпосередньому рівні виконання – вони формують сам документ.

“До нашої компетенції входить фактично тільки сформувати ці повістки. Зафіксувати їх або затвердити електронним підписом і тоді вже вони відправляються до адресату певним ланцюгом”, – підкреслив він. Коротченко додав, що за попередньо проведеним аналізом на місцях, зараз через “Укрпошту” отримують повістки і особи, що провели уточнення даних, в тому числі, через Резерв+, так і ті, хто не з’являвся до ТЦК та СП. В процесі надсилання повісток поштою, основним завданням ТЦК є саме формування повістки, її затвердження електронним підписом і передача, а далі вже контроль за прибуттям військовозобов’язаних.

“Після прибуття проводиться вивчення кожного військовозобов’язаного щодо ступеня придатності, наприклад, він відправляється на ВЛК. Якщо він має відстрочку або підстави на відстрочку, то в порядку постанови Кабміну № 560 запускається інша процедура. Далі проводиться вивчення професійно-ділових якостей кожного військовозобов’язаного з метою визначення найкращого його використання у ЗСУ, якщо звичайно він підлягає призову. За результатами зазначених заходів, вже формуються команди на призов, на відправку або особи, наприклад, укладають контракти зі Збройними Силами. Тобто, призов в тому чи іншому вигляд”, – пояснив начальник адмінвідділу РТЦК у Києві.

Після того, як людина прийшла на пошту і отримала повістку, військовозобов’язана особа бере військово-обліковий документ і прибуває до ТЦК та СП за місцем перебування на обліку.

“Явка відповідно до 560-ї постанови Кабміну, там до речі були нові зміни, протягом 7 днів вони мають з’явитися. Або у строки визначені самою повісткою – там визначаються певні строки. Особа прибуває до ТЦК та СП і вже діє за інструкцією посадових осіб ТЦК та СП. Постановою Кабміну № 560 визначено поважність причин неявки за повісткою і процедура їх підтвердження. Тобто, визначений певний перелік і він має бути документально підтверджений. Якщо цього не буде зроблено, можуть бути наслідки адміністративної відповідальності”, – додав він.

Нагадаємо, порушникам загрожують штрафи від 17 тисяч до 25,5 тисяч гривень, а також окремі штрафи за непроходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Якщо дані не оновлені, після 17 липня на порушників відкривають адміністративні провадження.