Відомий кредитний махінатор і радник Януковича створили рейдерський штаб на Черкащині
05.01.2018 14:57

26 грудня минуло чотири місяці, відколи Міністерство юстиції почало оприлюднювати прізвища реєстраторів та нотаріусів, яким анульовано або обмежено доступ до державних реєстрів з вказанням терміну такого обмеження.

В офіційному релізі міністерства юстиції, із посиланням на заступницю міністра Олену Сукманову - ані слова про зв'язок фігурантів цього списку з рейдерами. Лише кілька слів про "камеральні перевірки", за результатами яких нотаріусів та реєстраторів відключають від реєстрів. Однак перелік відключених осіб напряму пов'язаний саме з розгулом рейдерства в Україні останнім часом. Справа в тому, що незаконно захопити чужу нерухомість чи компанію сьогодні охоче допомагають реєстратори та нотаріуси. За скромну (а іноді не дуже скромну) платню. За 250 прізвищами, які містяться у переліку Мінюсту - саме такі історії: непрофесійний чи хтивий нотаріус задовольняє потреби рейдерів, про що стає відомо міністерству, і його за наслідками рішення так званої Антирейдерської комісії при Мінюсті відключають від системи. Причому, привертає увагу цікавий факт: з 250 нотаріусів та реєстраторів анульовано доступ до реєстрів лише 37. Решті - доступ обмежено. Імовірно, провина цих 37 у переписуванні майна та бізнесу на рейдерів значно глибша за інших.

Також помітний територіальний дисбаланс. Значно більше за інших - відключених нотаріусів та реєстраторів у Києві та Київській області, у Дніпропетровській області та Дніпрі, на Одещині та Харківщині. По інших областях також випадки відключення нотаріусів непоодинокі. Білою плямою на карті "рейдерства через нотаріусів" є Черкащина. Там лише один випадок відключення від реєстру. Уявіть - на цілу область, де мешкає понад 1,2 млн громадян (біля 2,8% населення Україні) - усього один випадок (0,4% загальної кількості відключень). Фактично, Черкаська область є справжньої тихою гаванню для рейдерів.

Рейдерський штаб імені Януковича

Тож не дивно, що в той час, коли міністерство юстиції гучно звітує про діяльність "антирейдерських штабів" і Антирейдерської комісії, саме Черкащину було обрано людьми біглого Віктора Януковича для розгортання справжніх "рейдерських штабів". Зокрема, такий штаб у грудні 2017 р. було створено екс-радником "легітимного" Миколою Супруном.

При чому із особливим цинізмом - перша "зустріч" учасників штабу відбулася якраз в час запуску судової реформи (початку роботи нового Верховного суду) у приміщенні одного з Черкаських судів. За безпосередньої участі суддів. Точний перелік учасників зібрання вже встановлюють правоохоронні органи, проте за нашими даними, ключову роль відіграли "старі і надійні" служителі Феміди, спілкування яких з Супруном вже потрапляло під приціл прослуховуючих та інших пристроїв правоохоронців. До речі, ми також плануємо поцікавитися в черкаських суддів, хто з них став "під прапори Супруна" - відповідні запити готуються. Фактично, може йтися про злочинне угруповання з числа суддів під головуванням радника Віктора Януковича і під можливим прикриттям наразі невстановлених чиновників з Банкової.

Нагадаємо, майже рік тому, знімальна група проекту "Схеми: корупція в деталях" на чолі з відомим журналістом Сергієм Андрушком зафіксувала на відео, як біля Адміністрації Президента запаркувався позашляховихMercedesGLз номером державної реєстрації АА 0171 АА. З нього вийшов і рушив у бік Адміністрації Президента чоловік, якого журналісти ідентифікували як Миколу Супруна. Коли знімальна група проявила цікавість до нього, чоловік зробив вигляд, що йде не до Адміністрації Президента, а до найближчої станції метро. А журналістам заявив, що ніде не працює.

Після виходу в ефір сюжету Радіо Свобода "Черга на Банкову", джерело в правоохоронних органах надало журналістам роздруківки телефонних переговорів Миколи Супруна, з яких стало відомо про особливо тісне спілкування чоловіка екс-нардепки Людмили Супрун з цілою низкою суддів, зокрема, Сергієм Пічкуром, Віктором Єльцовим, Віктором Грачовим (усі троє з Черкас), і Євгеном Абловим (Окружний адміністративний суд Києва).

Полювання на глину

Цього разу мета засідання "рейдерського штабу" Миколи Супруна - придумати, як, використовуючи адмінресурс і просто впливові зв'язки учасників штабу та щедрі гроші замовника (про нього - нижче) - встановити контроль над крупним підприємством у Черкаській області: ПАТ "Дашуківські бентоніти" зі статутним капіталом у 13,7 млн грн. та землями в Черкаській області (на балансі підприємства - кар'єр бентонітових глин і потужності з їх переробки у Лисянському районі)

Це підприємство більше двох років було фактично паралізоване через активні дії рейдерів. Ті, шляхом використання підроблених документів та навіть з залученням до шахрайських схем громадян Південно-Африканської Республіки, усіма правдами і не правдами намагалися прибрати до рук кар'єр іпідприємство (через захоплення компанії ТОВ "Дашбент-Інвест", яка є головним акціонером і володіє 90% акцій ПАТ "Дашуківські бентоніти"), а також незаконно протиснули до керівництва компанією такого собі Володимира Бесараба (який поставив підприємство на межу банкрутства). Саме через цю "самодіяльність" рейдерів і особисто пана Бесараба бізнес було по суті заморожено, компанію позбавили можливості здійснювати капітальні інвестиції, реалізовувати план розвитку, отримувати дозвіл на користування надрами а колектив із понад 250 чоловік опинився під загрозою звільнення.

Своя дружина завжди допоможе

У блокуванні і фактичному доведенні до неплатоспроможності ПАТ "Дашуківські бентоніти" активну участь, за даними наших джерел, могла брати і особисто дружина Володимира Бесараба - Бесараб Наталія Володимирівна.

29 грудня 2017 року Указом Президента Петра Порошенка, її було перепризначено суддею Лисянського районного суду Черкаської області. А судячи з сайту електронних декларацій, Бесараб Наталія Володимирівна працює у цьому суді давно - так, у 2014 році вона подавала декларацію як заступник голови Лисянського районного суду.

Саме в час роботи Наталії Бесараб у Лисянському суді, і саме рішеннями Лисянського суду були введені заборони на користування документами ПАТ "Дашуківські бентоніти", заборона на проведення зборів акціонерів, внесення змін до реєстрів на низка інших карколомно абсурдних рішень, фактичною метою яких було зупинити діяльність кар'єру.

Вбивця "Дашуківських бентонітів"

Очевидно, що подружжя Бесарабів та інші фігуранти "рейдерського штабу" Супруна - лише виконавці чиєїсь волі. Відповідь на питання "кому це всепотрібно?" - на поверхні. "Штаб" Миколи Супруна по захопленню "Дашуківських бентонітів" - це одна з ланок довгого ланцюга, обидва кінці якого в руках у одіозного натхненника та автора гучних схем з неповернення багатомільйонних кредитів - Юрія Кірілова (який особисто та через представників неодноразово поширював неправдиву інформацію про те, що начебто є кінцевим бенефіціаром "Дашуківських бентонітів", хоча ніколи не був ним).

Саме він стоїть за використанням у рейдерській схемі по захопленню ТОВ "Дашбент-Інвест" "улюбленого" нотаріуса Юрія Іванющенка ("Єнакієвського") - південно-африканця Віллема Мартінуса де Біра (до того ж, фігуранта скандальних "Панамський паперів").

Саме Юрій Кірілов пов'язаний з доведенням до неплатоспроможності таких компаній як "Луганські акумулятори" та "Луцький картонно-руберойдовий комбінат", які перед своєю "смертю" набиралися кредитів, де тільки могли. Причому кредити видавалися без належного забезпечення - на цьому і була побудована вся "бізнес"-імперія, яку пов'язують з Кіріловим.

Також ЗМІ в деталях описували схему розкрадання кредитних коштів, виділених банком "Надра" - ТОВ "Газотрон-Люкс". В схемі брав участь особисто екс-голова правління банку "Надра" Ігор Гіленко (досі - в розшуку), а Кірілов - особисто поручався по всім кредитам усім своїм майном. Тобто, єдиною квартирою у Києві, яка не покривала і сотої частини зобов'язань.

Схема з використанням поруки Юрія Кірілова по кредитах "Газотрон-Люкс" перед банком "Надра", була успішно застосована також на кредитах ТОВ "Пеллет-Енерго Ємільчине" (входить в орбіту впливу Кірілова), взятих у банку "банкіра-бігуна" Андрія Оністрата "Національний кредит" незадовго до визнання "Нацкредиту" неплатоспроможним. Причому, за словами джерел, Юрію Кирилову вдалося викупити свій борг у Нацкредиту буквально за добу-дві перед закриттям банку, і буквально за "копійки" в порівнянні з сумою боргу. З цього приводу було відкрито кримінальне провадження, яке досі розслідується.

Отже, Кірілову ПАТ "Дашуківські бентоніти" потрібне з єдиною метою - продовжити потрошити українські банки, виводячи багатомільйонні суми кредитів на "свої" компанії. І широко відомий у вузьких колах Черкащинирадник Віктора Януковича Микола Супрун зі "своїми" суддями та іншими учасниками кишенькового "рейдерського штабу"- раді йому у цьому допомогти.

Дерибан - під загрозою

Проте, грандіозні плани Кірілова і Супруна роздерибанити Дашуківські бентоніти у грудні минулого року опинилися під загрозою зриву. Наглядова рада ПАТ "Дашуківські бентоніти" вирішила покласти край блокаді, влаштованій рейдерами, і Пана Бесараба більшістю голосів було звільнено з посади голови правління ПАТ "Дашуківські бентоніти", а компанію очолила головний бухгалтер Пустільник Валентина Олексіївна.

При чому зміну керівництва ПАТ "Дашуківські бентоніти" було зафіксовано не лише в проколі про засідання Наглядової ради, але і в державних реєстрах. Це стало можливим завдяки тому, що непідконтрольний Супрунові і Кірілову Печерський районний суд Києва ліквідував заборону на внесення змін до реєстраційних даних компанії. Відтак, сьогодні саме Валентина Пустільник є легітимним керівником компанії, про що свідчать дані і державного реєстру, і бази YouControl.

Пустільник Валентина Олексіївна - легітимна голова правління ПАТ "Дашуківські бентоніти". Саме її намагатиметься усунути"рейдерський штаб" Супруна-Кірілова.

Валентина Олексіївна - віддала Дашуківським бентонітам багато років, і користується заслуженою повагою як у колективу підприємства, так і в акціонерів. Тому й не дивно, що така людина буде кісткою в горлі рейдерам, мета яких аж ніяк не розвиток підприємства, а банальне викачування з нього грошей та його знищення. Саме тому учасники "рейдерського штабу" Супруна-Кірілова намагатимуться усунути законного керівника з її посади.

Якщо "рейдерському штабу" Супруна-Кірілова вдастся виконати задумане - подальше заморожування рейдерами діяльності ПАТ "Дашуківські бентоніти" призведе до звільнення 250 робітників кар'єру, а значить і до втрати основного джерела доходу понад 200 родинами черкасців. Цікаво, що про участь у "рейдерському штабі" черкаських суддів (зокрема, пані Бесараб) думають автори судової реформи, зокрема, заступник голова АП Олексій Філатов (звісно, якщо це не до кабінету Філатова шукав дорогу пан Супрун січневого вечора рік тому, коли зустрів під АП знімальну групу Сергія Андрушка)?