Володимир Верхогляд
23.08.2024 09:00

Понад 3 місяці російські окупанти намагаються наступати на Харківщині. І хоча нині ситуація стабілізувалася, фахівці досі розбираються, чому російським терористам вдалося зайти на кілька кілометрів вглиб області та окупувати кілька населених пунктів? Як стверджують наші джерела, одним із чинників ситуативного успіху росіян стали зусилля місцевих інформаторів та агентів ФСБ. Чи не найактивніше окупантам допомагав екс-очільник обласних управлінь СБУ в Кіровоградській та Дніпропетровській областях, колишній співробітник СБУ Харківщини Володимир Верхогляд, пише інтернет-видання "Відкрита Україна".

Натиск ворогів чи здача позицій?

На початку травня нинішнього року російські окупанти здійснили прорив у прикордонній зоні Харківської області та пішли на Вовчанськ, Липці та решту населених пунктів, розташованих неподалік від російсько-українського кордону. Прохід склав кілька кілометрів углиб, а далі наші сили оборони стали окупантам на заваді.

Проте, рейд ворогів призвів до того, що вони контролюють частину Вовчанська, а саме місто, колись затишне та зелене, майже зрівняли із землею. Після того, як гостра фаза наступу росіян зупинилася, багато медійних осіб стали задаватися питанням: а чи були належно облаштовані фортифікації на кордоні, як про це звітувала місцева влада? А ще запитували, чи командири підрозділів, котрі мали стримувати ворога, віддавали адекватні ситуації накази особовому складу? За справу довелося взятися Держбюро розслідувань.

Крім того, правоохоронці взяли у роботу і той факт, що наступати окупантам допомагали місцеві колаборанти та навіть завербовані раніше агенти ФСБ РФ. Серед останніх фігурує і колишній керівник обласних управлінь СБУ в Кіровоградській та Дніпропетровській областях, ексспівробітник СБУ Харківщини Володимир Верхогляд.

Хто винен у прориві кордону?

Нагадаємо деталі наступу окупантів на Харківщині. 9-10 травня російські військові знову вдерлися у північні райони області, що були звільнені восени 2022 року. При цьому захопили кілька сіл у прикордонні. Бої за місто Вовчанськ тривають і досі. Після наступу колишній правоохоронець, а нині боєць ЗСУ Денис Ярославський заявив, що першої лінії оборони біля Вовчанська взагалі не було і росіяни «зайшли туди пішки».

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, відповідальний за зведення фортифікацій, в інтерв'ю говорив, що за дорученням адміністрації на Харківщині зводили третю лінію оборони, подекуди — другу. Посадовець розповів, що перша лінія і основна частина другої — це відповідальність Збройних сил і тих військових частин, які розташовуються на цих позиціях.

Втім, важливим залишається той факт, що російські окупанти були добре поінформовані щодо розташування сил оборони України на позиціях неподалік російсько-українського кордону. Окупанти мали інформацію про забезпечення наших військ, їм були відомі основні логістичні шляхи постачання захисників Харківщини. Це і дозволило ворогам просунутися вглиб регіону та захопити або знищити кілька населених пунктів. Але хто допоміг терористам з цінною інформацією?

Генерал СБУ за професією, агент ФСБ за покликом серця

Генерал СБУ Володимир Верхогляд, який свого часу очолював обласні управління Служби безпеки у Кіровоградській та Дніпропетровській областях, а також має давні зв’язки як в УСБУ Харківщини, так і серед місцевих посадовців та кримінальних кіл, не даремно вважається одним з тих, хто допомагав окупантам готувати вторгнення на Харківщину. Адже колаборант знає регіон як свої п’ять пальців.

Свого часу Верхогляд навчався у Мінську, на елітних вищих курсах КДБ СРСР. Там познайомився з Олександром Бортніковим, майбутнім директором ФСБ Росії. Зв’язки із цим діячем, а також екс-главою СБУ Олександром Якименком допомогли Верхогляду обійняти важливі посади у Службі безпеки України за президентства Віктора Януковича. Тоді ж силовика завербували ФСБ РФ. У ті часи генерал регулярно отримував нові звання, призначення та нагороди. Хоча у наближених колах його характеризували як корупціонера та людину, яка задля досягнення мети готова «йти по головах».

Володимир Верхогляд

Після втечі четвертого президента України у 2014 році силовик був люстрований. Однак пізніше в суді Володимир Верхогляд домігся не лише повернення на посаду офіцера з особливих доручень при голові СБУ, а й виплати 2,5 млн. грн. Таку компенсацію вимагав у рахунок зарплати, якої не отримав, будучи усуненим з посади з березня 2015 по березень 2020 року. І зрештою суд став на бік генерала.

Знову хотів здати Харків окупантам?

До повномасштабної війни проросійські лобісти намагалися просунути Володимира Верхогляда на посаду очільника Харківщини. Однак Президент Володимир Зеленський був проти, і ротація не відбулася. Тоді Верхогляд спробував зробити ставку на свого колишнього колегу Романа Дудіна, з яким він свого часу працював у Дніпрі. Тодішній голова обласного управління СБУ Харківщини повинен був допомогти окупантам захопити обласний центр у перші дні широкомасштабного вторгнення.

Володимира Верхогляда загарбники хотіли зробити головою силового відомства окупаційної влади регіону. Генерал свого часу контролював рух контрабанди через кордон на Харківщині, добре знає місцевий криміналітет та допоміг би окупантам призначати «своїх» на важливі посади. Гауляйтером Харкова міг стати давній друг генерала, екснардеп від Партії регіонів Дмитро Святаш, який зараз ховається у Росії. Проте взяти Харків терористам не вдалося, а колаборанта Дудіна пізніше затримали правоохоронці. Хоча той і заперечував бажання служити росіянам.

Незадовго до наступу на Харківщину Володимира Верхогляда неодноразово бачили на зустрічах із високопосадовцями із правоохоронних органів, яких він, за інформацією з наших джерел у правоохоронних органах, намагався завербувати для допомоги російським окупантам. Так само є підтвердження того, що Верхогляд, користуючись давніми зв’язками, взимку та навесні цього року відвідував важливі об’єкти «Укрзалізниці» у Харківській області. Інформацію потім передавав росіянам, аби ті мали картину логістичного забезпечення оборонців Харківщини та могли вербувати місцевих прихильників РФ для вчинення диверсій на залізниці. На щастя, СБУ бажаючих нашкодити українським оборонцям намагається оперативно затримувати.

За нашою інформацією, агент ФСБ Володимир Верхогляд курував і «операцію» окупантів зі знаходження та підпалу автомобілів, на яких бійці сил оборони України виконували бойові задачі. Нагадаємо, за підпал автівки росіяни платили найманим колаборантам по кілька тисяч доларів та вимагали натомість фото/відеозвітів. У серпні правоохоронці затримали гурт таких людей, котрі здійснювали злочини на Харківщині. Нині чоловікам загрожує до 10 років ув’язнення кожному.

Та повернемося до генерала Верхогляда. Через свої зв’язки серед місцевої влади та криміналітету Харківщини колаборант намагався вийти особисто на очільника обласної військової адміністрації Олега Синєгубова. Аби налагодити з ним «співпрацю» щодо інформування окупантів про маршрути заходу на Харківщину, наявність та стан фортифікацій. Як повідомили нам співробітники ОВА, знайомі з ситуацією, Синєгубов та його заступники від зустрічей з Верхоглядом відмовилися і пропозицій від агента ФСБ не прийняли.

Втім, генерал СБУ і досі на волі. Його все ще помічають на зустрічах із впливовими представниками Харківщини. Які розмови проводить давно завербований ФСБ Росії силовик, можна лише здогадуватися. Тож чи не час представникам СБУ взятися за справу і детально розпитати про нинішню діяльність самого колишнього колегу? Напевно, Володимир Верхогляд може розповісти правоохоронцям чимало цікавого. Але коли ж нарешті відбудеться ця розмова?