Мобілазація
16:53

Міноборони України за допомогою Реєстру військовозобов'язаних сформувало 70 тисяч повісток, які відправлені Укрпошті для оповіщення громадян, які підлягають мобілізації. Про це повідомляє Ukrainian Military Pages.

Особливості повісток: електронні підписи та QR-коди

Сформовані реєстром повістки підписані електронними підписами начальників ТЦК та мають QR-код, який можна перевірити за допомогою камери смартфона і застосунку "Резерв+".

Проблеми в алгоритмах формування повісток

За наявною в UMP інформацією, в алгоритмах формування повісток виявлені деякі проблеми. Зокрема повістки формуються в тому числі й на військовозобов’язаних з оформленим бронюванням чи відстрочкою, а також на тих, хто згідно з цим же реєстром вже призваний на військову службу.

Процес розсилки повісток: відмінності та нюанси

Голова «Укрпошти» Ігор Смілянський розповідав, що розсилка повісток ТЦК «Укрпоштою» нічим не відрізняється від розсилки судових документів. Вона має вигляд звичайного рекомендованого листа, який одержувач отримує під підпис.

Вручення повісток: правила та наслідки

Повістка вважається врученою у разі:

  • отримання поштового відправлення особою;
  • відмови отримати поштове відправлення;
  • відсутності особи за адресою місця проживання, повідомленою цією особою ТЦК під час уточнення своїх облікових даних;
  • відсутності особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси місця проживання.

Адміністративна відповідальність за неявку

У разі неявки за повісткою передбачена адміністративна відповідальність згідно зі ст. 210-1 КУпАП, при цьому порушників до ТЦК примусово доставлятиме поліція на підставі звернень відповідних ТЦК, в порядку визначеному статтями 259, 261 та 262 КУпАП.

Штрафи без протоколів: нові законодавчі новели

У випадку не можливості доставити порушників до ТЦК, їх через суд позбавлятимуть права керування транспортними засобами до виконання або відкликання вимог територіальних центрів комплектування Збройних Сил України. Згідно з новелами у законодавстві, ТЦК може виносити постанову про штраф, без складання протоколу про адміністративне порушення.

Раніше повідомлялося, що в Україні з жовтня вчергове посилили мобілізацію – на вулицях ходять військкоми та роздають повістки. Але разом із цим на військовозобов'язаних українців чекає низка змін у мобілізаційному процесі.

Нагадаємо, секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко повідомив, що Україні може знадобитися зменшити призовний вік у разі мобілізації з боку Росії.

Зазначимо, що в Україні припинили мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком з 18 до 25 років.